IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стотици хиляди украинци протестират срещу правителството

Според организаторите на днешния митинг участват "към милион" души, според властта - 50 хил.

19:15 | 08.12.13 г. 25
<p>
	Демонстрантите разрушиха паметника на Ленин в Киев. Снимка: Ройтерс</p>

Демонстрантите разрушиха паметника на Ленин в Киев. Снимка: Ройтерс

Няколкостотин хиляди проевропейски демонстранти - според организаторите "към милион" - се събраха днес в центъра на украинската столица Киев да настояват за оставката на президента Виктор Янукович, обвинен, че е "продал" Украйна на Русия, предаде Франс прес.

Площад "Независимост" (известен също като "Майдан"), както и близките булеварди и улици почерняха от хора, съобщават кореспонденти на АФП.

Протестиращите изпяха украинския химн заедно с дошлите на протеста писатели, философи и религиозни лица, наред с лидерите на опозицията и дъщерята на излежаващата присъда бивша премиерка Юлия Тимошенко, прочела след това обръщение към демонстрантите от майка й.

"Нашата крайна цел е незабавната оставка на украинския президент", каза Евгения Тимошенко, четейки обръщението. "Оставка! Оставка!", скандираше в отговор множеството. "Не отпускайте ръце, не правете стъпка назад, не преговаряйте с власт, чиито ръце са изцапани с кръв", продължи тя, имайки предвид полицейското насилие срещу студентите отпреди седмица.

Днес имаме избор - да потънем в една корумпирана диктатура или да се върнем у дома, в Европа, подчерта Евгения Тимошенко. "Свобода за Юлия!", скандираше множеството.

Този Майдан не бива да позволи на Янукович на продаде Украйна на Русия, заяви лидерът на парламентарната фракция на "Баткившчина" Арсений Яценюк.

Друг опозиционен водач, боксьорът Виталий Кличко, призова за обща стачка. "Сигурен съм, че сме способни да свалим властта", заяви Кличко. Според неговото политическо движение УДАР протестиращите на площад "Независимост" са близо един милион.

По данни на украинското вътрешно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС, в днешните демонстрации в Киев участват 50 000 души, като около 37 000 са на площад "Независимост", а към 13 000 по централните улици.

За протестите службата за опазване на обществения ред в Киев е мобилизирала към 5000 милиционери.

Вижте снимки от протестите в Киев и унищожаването на паметника на Ленин

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Да де, ама от маймунска гледна точка /субективна от наложения субективизъм/ изглежда като спасител, защото елиминирайки обективността и всички следствия от нея /резултат/, то остават само желанията и комплексите, а това е именно Субективния Идеализъм в който живеем ;)))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
http://***.youtube.com/watch?v=ERoLaISfNuU#t=66Виж как вчера Барозу е застанал зад "многобройните" протестиращи в Киев и буквално ги насъсква. Толкова за Мира, който ЕС проповядва.Fighting for european flag and for Ukrain!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
В тая стена се блускам всеки ден. Хората та гледат с празен и промит поглед. Планът е в ужасно напреднала фаза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"Най-лошото е, че маймуните се връзват." - те ако не се връзваха , нямаше да са маймуни! Именно затова са създадени манипулациите ЧРЕЗ субективизма! За да може субективния човек (готова ***) никога да не разбере обективно какво става!Даже обратно - залагайки на и налагайки им субективизма, даже и да гледат обективното никова няма да го ВИДЯТ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
ЕС е подмолно и лицемерно туморно образование. Никой в ЕС няма право да поставя съществуването на ЕС под въпрос. Никой в ЕС няма право да критикува решенията на ЕК. Евроскептиците са най-голямата заплха за ЕС, но пък педерастите, инцестите и хилядите мигранти от африка и азия са новото богатство на ЕС. Нямаш право да не харесваш ЕС, хомосексуализма, безконтролната миграция и си задължен да гледаш гей шествия, да им правиш реверанси. Имаш право да харесваш и не харесваш само това което ЕС ти спусне. Най-лошото е, че маймуните се връзват. Примерно всеки втори българин ще ти каже колко е доволен от ЕС, докато продължава да си чупи колата по дупките, плаща подкуп на ченгетата и чиновниците, и родата му умира в кирливите болници. Да живей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
"Лондон. 36 протестиращи студенти бяха арестувани в Лондон по време на демонстрацията Ченгета извън учебните заведения, насочена срещу полицейското присъствие в университетите, съобщава Independent.Между 200 и 300 студенти се събраха пред сградата на Обединения университет в Лондон в знак на протест срещу видеозапис, в който полицай наказва студент.Голяма част от протестиращите се разпръсна поради лошото време. Другите се придвижиха към площада Юстън, където бяха арестувани."Как ви звучи това на фона на безобразията на неприкосновените софийски и киевски студенти? "Децата" нападат полицаите (В Киев се опитаха да ги газят с фадрома), окупират и блокират сгради, палят, рушат, полицията гледа да не ги разсърди, а в ЕС ги насъскват и им се радват! Защо обаче не се радват на техните, когато са на улицата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
И ЗА ЧИЙ СЕ НАЗНАЧАВА ПРАВИТЕЛСТВО, ако и когато опозицията не е съгласна с него, да може да отменя неговите решения? Не е ли по-лесно да се промени законът и всъщност управленските решения да се вземат от опозицията, а правителството да ги изпълнява! Така ще се хаби по-малко енергия и хората няма да висят по площадите. Е, кофти ще е, когато и ако сегашните протестиращи вземат властта след избори, напр! Тогава нещата ще се обръщат и опозицията ще си знае мястото в ъгъла!Един вожд, една партия, един народ - да посочат от САЩ и ЕС кой има право да печели изборите в източните територии, останалите партии и идеологии да се забранят и да се свърши с този театър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Нещо понятия като конституция, избори, парламент, мажоритет... все фундаментални принципи на демокрацията, за която най-много се пеняви западът, започнаха тотално да отиват у джаза в демократичната практика!Начи правим избори, (в Украйна наблюдателите на последните избори бяха повече от гласувалите), избира се някаква власт и ако тя се окаже, че не е по вкуса на някого, веднага се намира опозиция, която изведнъж получава отнякъде правото и подкрепа именно от запада, за да събори по насилствен път току-що встъпилата по законен път власт! Този сценарий стана толкова масов, че очевидно има за цел да разруши градената с векове демократична система! Елементарният и *** въпрос не ми дава мира: ЗА ЧИЙ ПРАВИМ ИЗБОРИ, след като всеки недоволен, ако е от "правилната страна". може да не се съгласи с резултата и да свали властта с протести? Не може ли просто да избираме само един, както БКП?Колко пъти в Германия, Англия, Франция и дори Турция уличен протест доведе до отмяна на изборни резултати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
БРИКС предлага нещо, което ЕС не иска и да си помислим!А именно, размяна на стока срещу стока.Идеята е, да се избегне максимално размяна на пари и отдаване на собствените пазари на чужди корпорации, които да изнасят печалбата от страната, както е у нас!Защо украинците направиха дил с китайците? Ами защото ЕС не може да им се бърка в работата.Защо нашите като отидоха в Румъния се върнаха с едно голямо нищо? ЗЗа съжаление, Станишев е един мишок кариерист рушветчия и от него нищо не може да се очаква, нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Ukrainian President Victor Yanukovych, on the central day of his state visit to China, met Thursday with President Xi Jinping and with Chairman of the Standing Committee of the National People's Congress Zhang Dejiang, as well as addressing the Chinese-Ukrainian Business Forum. The lead documents signed today were an Agreement on Friendship and Cooperation between Ukraine and China and a Joint Declaration of Ukraine and China on Further Enhancement of Strategic Partnership Relations, which confirms the bilateral Program of Strategic Partnership Development between Ukraine and China for 2014-2018
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още