IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стотици хиляди украинци протестират срещу правителството

Според организаторите на днешния митинг участват "към милион" души, според властта - 50 хил.

19:15 | 08.12.13 г. 25
<p>
	Демонстрантите разрушиха паметника на Ленин в Киев. Снимка: Ройтерс</p>

Демонстрантите разрушиха паметника на Ленин в Киев. Снимка: Ройтерс

Няколкостотин хиляди проевропейски демонстранти - според организаторите "към милион" - се събраха днес в центъра на украинската столица Киев да настояват за оставката на президента Виктор Янукович, обвинен, че е "продал" Украйна на Русия, предаде Франс прес.

Площад "Независимост" (известен също като "Майдан"), както и близките булеварди и улици почерняха от хора, съобщават кореспонденти на АФП.

Протестиращите изпяха украинския химн заедно с дошлите на протеста писатели, философи и религиозни лица, наред с лидерите на опозицията и дъщерята на излежаващата присъда бивша премиерка Юлия Тимошенко, прочела след това обръщение към демонстрантите от майка й.

"Нашата крайна цел е незабавната оставка на украинския президент", каза Евгения Тимошенко, четейки обръщението. "Оставка! Оставка!", скандираше в отговор множеството. "Не отпускайте ръце, не правете стъпка назад, не преговаряйте с власт, чиито ръце са изцапани с кръв", продължи тя, имайки предвид полицейското насилие срещу студентите отпреди седмица.

Днес имаме избор - да потънем в една корумпирана диктатура или да се върнем у дома, в Европа, подчерта Евгения Тимошенко. "Свобода за Юлия!", скандираше множеството.

Този Майдан не бива да позволи на Янукович на продаде Украйна на Русия, заяви лидерът на парламентарната фракция на "Баткившчина" Арсений Яценюк.

Друг опозиционен водач, боксьорът Виталий Кличко, призова за обща стачка. "Сигурен съм, че сме способни да свалим властта", заяви Кличко. Според неговото политическо движение УДАР протестиращите на площад "Независимост" са близо един милион.

По данни на украинското вътрешно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС, в днешните демонстрации в Киев участват 50 000 души, като около 37 000 са на площад "Независимост", а към 13 000 по централните улици.

За протестите службата за опазване на обществения ред в Киев е мобилизирала към 5000 милиционери.

Вижте снимки от протестите в Киев и унищожаването на паметника на Ленин

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
Но за сметка на това, няколко "местни мижитурки" са приели условията на печатащите и си мислят, че получавайки незаслуженото, то техните деца ще правят нещо друго в Новия Свят, за осъществяването на който без да искат или дори разбират съучастват... забравяйки че не са незаменими, а фактора определящ ги на местно ниво важни, скоро няма да има никакво значение... ;)))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 9
Slavvi
преди 10 години
Милиони украинци излязоха на улицата да отстояват своето право да мият чинии и да метат улици в Европейския съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 5
индианеца
преди 10 години
Хехехе ... "според властта - 50 хил .."Като у нас :)Протест:Дестина пияни, дрогирани студенти-повтарячи, платени от Сорос, организираха погром над оградата на Парламента, където демократичното правителство на г-н Орешарски даваше отчет за борбата с/у олигархията, корупцията и анти-държавността.Контрапротест:На спонтанен митинг в подкрепа на демократично избраното правителство на г-н Орешарски, в пространството пред езерото Ариана се събраха милиони граждани от цялата страна. Те решително изразиха подкрепа към действията на премиера в борбата с олигархията и приветстваха възстановяването на държавността.... Венсеремос !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 10
iivanoff
преди 10 години
По начина по който си си задал въпроса - при конкретните приемания от които изхождаш, задавайки го, въпроса ти е не с повишена е с невъзможна трудност! Самоотрича се от вътрешно противоречие: богатия трябва да прави насила бедния (въпреки рационалните и реални дадености) - богат :)))))))))))))))) - от тук автоматично следва, че или ЕС не решава сама какво "прави" (има цел различна от прокламираната), или че "хората" управители на ЕС не са хора - в смисъл, че хората не правят това, което им идва като заложено на генно-ниво да правят, което се самоотрича като възможност автоматично, като изходим от резултата ТУК какво направиха същите "хора", изхождайки от НАД-човешките принципи и реклами - а именно да напоравят бедните богати !:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
Fiscalist
преди 10 години
Въглища, чернозем, мощна нискотехнологична индустрия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 9
iivanoff
преди 10 години
Там на където са се запътили, ги Очакват могократно повече, отколкото ги бутат символично към Другото :)))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 9
rumen221
преди 10 години
Забравих...- Богатите са богати не защото работят най-много, а защото КРАДЪТ НАЙ-МНОГО И ТО НАЙ-ВЕЧЕ ОТ БЕДНИТЕ...( и хора и... държави...).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 8
rumen221
преди 10 години
На изток от Германия...В Украйна има:- Май-много и най-качествени въглища- Най-много и най-качествен чернозем- Мощна индустрия (но нискотехнологична)- Стратегическа територия..и не само тава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 6
deant
преди 10 години
Въпрос с повишена трудност: Защо ЕС се натиска и прави какви ли не въртели за да вкара една от най-бедните държави на Европа в клуба на богатите? Въртя го суча го и не мога да се сетя за причина, която да е свързана с благоденствието на средния украинец, който все още не е решил да емигрира след като паднат границите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
rover
преди 10 години
Шовен май е бил само сержант. И на български се пише "шовинизъм".Ти си специалист по интернационализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още