IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ ще преразгледа заема за Украйна, ако Киев изгуби източните региони

Конфликтът в района може да отслаби бюджетните приходи и да нанесе големи щети на перспективите за инвестиции, посочват от фонда

21:02 | 01.05.14 г. 6
МВФ ще преразгледа заема за Украйна, ако Киев изгуби източните региони

Международният валутен фонд (МВФ) ще преразгледа помощта си за Украйна, ако Киев загуби източната част на страната, обхваната от проруски бунт, предаде Франс прес.

МВФ късно снощи обеща помощ от 17 милиарда долара за Украйна.

"Ако централното правителство изгуби действителния контрол над Изтока (на Украйна – бел. ред.), то програмата ще бъде преразгледана", предупреждава фондът.

През март Русия анексира Крим, а заради проруските бунтове в източните части на Украйна Киев мобилизира войските си. Усилията централната власт са съсредоточени най-вече в Донецк, промишленият “бял дроб” на страната, отбелязва информационната агенция.

"Конфликтът в района може да отслаби бюджетните приходи и да нанесе големи щети на перспективите за инвестиции", посочва фондът.

Според МВФ източните украински области - Донецк, Луганск и Харков, съставляват 21 процента от БВП на страната и около 30 процента от производството й.

В случай на ескалация в района, МВФ смята, че ще е необходимо да се увеличи финансовата помощ за страната. Корективни мерки към програмата за реформи, изисквани от МВФ, също могат да бъдат обмислени, посочи фондът.

Сумата от 17 милиарда долара МВФ отпуска на Украйна в замяна на драконовски икономически мерки. Тези пари Киев ще получи за две години и те се вписват в глобален план за подкрепа на стойност 27 милиарда долара, в който участват и Европа и Световната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
Klakson
преди 10 години
Чети правилно, не пише че ще спрат заема, а че ще го преразгледат. След това е уточнено какво означава това - отпускане на още по-голям заем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Eon
преди 10 години
E нормално, както Русия заплаши, че ще спре доставките на газ за Украйна ако про-западното правителство предприеме стъпки към Европа, така и МВФ заплашва, че ще спре заема ако Киев изгуби източните региони.Всеки си гледа интереса и не дават и пет пари за украинците. Накрая те ще го отнесат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
срам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 3
Lucifer
преди 10 години
"Ако централното правителство изгуби действителния контрол над Изтока (на Украйна бел. ред.), то програмата ще бъде преразгледана", предупреждава фондът.".... "Конфликтът в района може да отслаби бюджетните приходи и да нанесе големи щети на перспективите за инвестиции", посочва фондът."....коментарът е излишен - каузата на западната ценностна система...ей тая "демократична"кал дето интереса клати феса, няма на кого да се хареса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
Ключът е в този абзац:"В случай на ескалация в района, МВФ смята, че ще е необходимо да се увеличи финансовата помощ за страната. Корективни мерки към програмата за реформи, изисквани от МВФ, също могат да бъдат обмислени, посочи фондът."Демек - ще е необходимо да вземете още заем, ама при нови условия :]Интересното е, че се прокарва очакването за събития които скоро ще се случат :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 5
Lucifer
преди 10 години
Ааааааа.....каква била работата......ако остане Украйна без Донбаския каменовъглен басейн, МВФ ще "преразгледа помоща си"-или мераците си за Украйна изобщо....няма далаверка - няма демокрация......боже колко са лицемерни и направо гнусни западняците. А това че Путин ще ги остави без Донбас е по-вече от сигурно. Леле колко глад ги чака майданяците....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още