IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата несигурност доведе до срив на гръцката борса

Основният индекс в Атина се срина с над 10%

14:57 | 09.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Политическата несигурност доведе до срив на гръцката борса

Основният индекс на борсата в Атина Athens Stock Exchange отбеляза рязък спад от 10,7% - най-големият еднодневен срив от декември 1987 г. насам, след като инвеститорите се опасяват, че радикалната лява пария „Сириза“ може да вземе властта в страната. 

Думата "избори" в Гърция звучи все по-реално и тревожи пазарите, които смятат, че е твърде вероятно страната да навлезе в предизборен период и до месец и половина да има предсрочни национални избори, ако сегашният парламент не избере нов президент, пише Financial Times. 

Инвеститорите в Гърция са обезпокоени от факта, че за момента никой не може да каже със сигурност дали сегашният парламент ще избере нов президент преди края на годината, за да се избегне предсрочният вот.

От една страна, пазарът се опитва да балансира между "глътката въздух", която финансовите министри от еврозоната дадоха, след като удължиха с два месеца спасителната програма за Гърция. От друга страна, те са изключително разтревожени от политическата несигурност. 

Премиерът Андонис Самарас неочаквано премести президентските избори за този месец, след като вчера бе постигнато кратко удължаване на спасителния план за страната. Но ако парламентът не успее да избере нов президент, предложен от Самарас, е твърде вероятно да се проведат предсрочни общи избори. В момента „Сириза“ води с голяма преднина в социологическите проучвания.

Перспективата разтревожи и гръцките инвеститори, като доходността по 10-годишните облигации скочи с почти половин процентен пункт до 7,5 на сто, като това разтърси и гръцката борса. 

„Кризата може да бъде възкресена от задаващите се гръцки избори“, казва Чарлз Робъртсън, главен икономист в Renaissance Capital, цитиран от Financial Times.

По думите му през следващите шест седмици Гърция може да стане по-важна тема за глобалните пазари от кризата в отношенията между Русия и Украйна. Една възможна изборна победа за „Сириза“ може да накара еврозоната да избира между фискален съюз (отписване на дългове на Гърция) или първото излизане на страна от еврозоната.

Citigroup посочва, че сегашното коалиционно правителство разполага само със 155 депутати, което означава, че ще трябва да спечели още 25 депутати, за да избере нов президент.

Според банката не е сигурно дали сегашното правителство ще може да постигне такова ниво на подкрепа.

Поради това възможността Ципрас да се домогне до властта подплаши местни и международни инвеститори, счита Citigroup. 

„Сириза“ обещава да анулира голяма част от съкращенията на заплатите, които Гърция предприе под диктовката на "Тройката" кредитори - Международният валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия.

Лидерът на партията Алексис Ципрас също така посочи, че партията възнамерява да преструктурира дълговата тежест на страната - перспектива, която вероятно няма да изпълнени с особен ентусиазъм останалите членки на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 5
Батя
преди 9 години
Дали ще си вкарат гърците сами вълка (Ципрас) в кошарата!?Дали са толкова *** или дори са по-*** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още