IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: БВП на Украйна ще спадне със 7,5% през тази година

Според агенцията съществува голяма вероятност за преструктуриране на украинските еврооблигации през 2015 г.

08:46 | 23.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody's: БВП на Украйна ще спадне със 7,5% през тази година

Eдна от трите големи международни рейтингови агенции – Moody's Investors Service, очаква брутния вътрешен продукт (БВП) на Украйна да намалее през 2014 г. със 7,5%, а през 2015 – с 6%, съобщава ТАСС.

Според Moody's перспективите за следващата година до голяма степен ще зависят от това дали кризата в страната ще се разпространи допълнително и как.

Рейтинговата агенция очаква бюджетният дефицит на Украйна през 2014 г. да възлезе на около 5% от БВП. Според Moody's съществува голяма вероятност за преструктуриране на украинските еврооблигации през 2015 г.

Политическите сътресения и нестабилните перспективи за привличане на външно финансиране ще възпрепятстват способността на властите в Киев да обслужват кредитите в близко бъдеще, посочиха още експертите от Moody's.

Агенцията отбеляза, че кредитните ресурси на Международния валутен фонд (МВФ), Европейския съюз и други кредитори вероятно ще бъдат недостатъчни за покриване на всички редовни плащания. За да отговори на тези нужди, правителството на Украйна вероятно ще търси други източници на финансиране, включително приватизацията на държавни активи.

По-рано през декември МВФ идентифицира недостиг в размер на 15 млрд. долара в своя спасителен план на разкъсваната от конфликти страна. Институцията предупреди за проблема правителствата от Запада, а липсата на средства трябва да бъде попълнена в рамките на следващите няколко седмици, за да се избегне финансов колапс.

Според МВФ фискалната пропаст ще е един от факторите, които ще допринесат за свиването на украинския брутен вътрешен продукт (БВП) със 7 на сто през настоящата година. Друга от причините е сривът на износа за Русия – най-големият търговски партньор на страната, който ще продължава да води след себе си до масовото изтичане на капитали и спад в резервите на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
Шъ вЪ е%Ъ у анализаторите :) Как ги видяхте 7.5% ? Само Крим правеше 3-4% от БВП-то, за ЛНР и ДНР се твърдеше, че правят до 20%. Ще рече, че само от там имате спад от 20%, да не говорим, че в останалите области има. Като цяло поне едно 25% спад само за тази година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
StefanL
преди 9 години
Скоро пак ще имате революция но тоя път май сами ще си изберете Янукович
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
StefanL
преди 9 години
A ха ха ха господа Бандероси говното яко се дръпна назад! Сега еврошвестерският съюз ще се дръпне назад и ще си помисли за какво е на еврогея бедна и одърпана държава която всеки ден затъва в мизерия и нищета. За америка целта беше да си разположи базите по близо до Русия . Лапайте му члена сега на Обама господа Бандероси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
ABBA
преди 9 години
За някои в Украйна дойдоха демократи, за други - назначиха им ликвидационна команда....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още