IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля ново орязване на дълга на Гърция?

До 50% от възлизащия на 320 млрд. евро дълг може да бъдат опростени, пише Die Welt

11:26 | 11.01.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС обмисля ново орязване на дълга на Гърция?

В Брюксел може би отново се формира подкрепа за  т. нар. подстригване на дълга на Гърция.

„Едно подстригване на дълга на Гърция е неизбежно, тъй като иначе страната няма да се справи с дълговия си товар“, пише германският Die Welt като цитира източник от средите на ЕС, който е запознат с преговорите.

Мненията за възможния времеви период за опрощаване на част от задълженията обаче се разминавали.

Атина вероятно „в обозримо бъдеще няма да може да се върне към капиталовия пазар,

затова и така наречената предпазна кредитна линия в размер на 10 млрд. евро няма смисъл", цитира вестникът още неидентифицирани "информирани високопоставени източници от ЕС".

Твърде вероятно е кредитната линия веднага да бъде изчерпана. ЕС очаква, че сегашната помощна програма ще продължи и след края на февруари 2015 г., и че след това вероятно ще бъде приет трети спасителен пакет, пише още вестникът. В средносрочен план Атина има нужда от около 20 млрд. евро, показвали още изчисленията.

Някои лидери в Брюксел считат, че редуциране на дължа ще е нужно още през тази година, други са на мнение, че дотам следва да се стигне „след няколко години", когато няма опасност други кризисни страни също да спекулират с облекчаването на техните дългове, пише още изданието. Като обем за отписването се назовава "една трета до една втора от държавния дълг".

В момента общите задължения на Гърция възлизат на около 320 млрд. евро. От тях около 80%, или 260 млрд. евро, са към обществени кредитори.  

Още през 2012 г. Атина получи опрощаване на част от задълженията си. Тогава банки и частни кредитори опростиха задължения в размер на 107 млрд. евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Неееезнам, в Чикаго има около 5 магазина с българска стока.Докато гръцките магазини са си доста и гръцките ресторанти не са малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 7
GoldBear
преди 9 години
Бухахаха тиквено зомби си и ти жалко. Познаваш ли Грък изобщо знаеш ли какви пенсии и заплати получават истинските Гърци и колко е кашкавала и сиреното примерно и колко е при нас? Освен тези дето идват да учат при нас 10 пъти по евтино за доктори други не познавам които напускат Гърция. Ама така е зомбитата вярвате на картинки и статистики
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 12
bgMan
преди 9 години
Ако под опрощаване се крие изземване или приватизация на всичко гръцко ега ти и "опрощаването"!?Ако под опрощаване се има предвид смъкване на жизнения стандарт на вси1ки гърци със 75% ега ти и "опрощаването"!?Ако е добро това "опрощаване" защо гърците не искат да работят вече в държавата си, защо пенсията не стига само за данъците, защо продъжават да протестират?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
GoldBear
преди 9 години
Бухахаха най-големите са евала, очаквам коментари на колегите дето ми се смяха онзи ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още