IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Членството на Гърция в еврозоната е „необратимо“

Еврото е тук, за да остане и е доказало своята устойчивост на натиск, заяви говорител на комисията

16:45 | 05.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
ЕК: Членството на Гърция в еврозоната е „необратимо“

В рамките на разразилия се през последните дни дебат за възможното излизане на силно задлъжнялата Гърция от еврозоната се включи и Европейската комисия, като припомни европейското право. В договора за ЕС е залегнало, че „членството в еврозоната е необратимо“, заяви в понеделник говорителят на комисията Аника Брайдхард, цитирана от AFP.

„Еврото е тук, за да остане. Еврото е доказало своята устойчивост на натиск", заяви тя, имайки предвид дълговата криза в последните години. Брайдхард не коментира в подробности случая с Гърция. „Ние не коментираме слухове и спекулации", добави тя. Важното по думите ѝ е какво ще решат гръцките избиратели на 25 януари. 

Дискусията за евентуалното излизане на Гърция от еврозоната разтърси инвеститорите в понеделник. Водещият индекс на Атинската фондова борса се понижи с 2,6%, като по този начин загуби повече от 20 на сто, откакто в началото на декември изненадващо бяха обявени предсрочни президентски избори.

Гръцките държавни облигации също натежаха на инвеститорите, като доходността по десетгодишните облигации скочи до 9,546% спрямо ниво от 9,256% в петък. Тригодишните облигации дори са с доходност от 12,687%. Това се счита за кризисен сигнал, тъй като обикновено книжата с по-дълъг матуритет са с по-висока доходност в сравнение с краткосрочните книжа.

Междувременно стана ясно, че германското федерално правителство смята, че независимо от предстоящите парламентарни избори Гърция ще продължи да погасява дълговете си. Въпросът за кредитно неизпълнение в момента не стои на дневен ред, казва говорител на Министерството на финансите, цитиран от DPA.

„Очакваме и предполaгаме, че Гърция ще се придържа към договорите". А темата за излизане от еврозоната отваря една хипотетична дискусия, добави той.

Само за Германия цената на излизането на Гърция от еврозоната би била 80 млрд, евро, се посочва в позиция на председателя на групата на АЛДЕ в Европейския парламент Ги Верхофстат, цитиран от БТА.

Подобна идея е безсмислена по три причини, обобщава Верхофстат, като цитира данни, според които 74 на сто от гърците са за оставането на страната им във валутния съюз. На второ място той отбелязва, че, за да напусне еврозоната, Гърция трябва да прекрати членството си в ЕС.

Третият аргумент на Верхофстат е, че при подобно развитие европейският данъкоплатец ще бъде принуден да плати милиарди евро за възстановяването на драхмата.

АЛДЕ призовава да не се подхожда към самоизпълняващи се пророчества, а усилията да бъдат насочени към решаването на инвестиционния проблем в Гърция. Същевременно Верхофстат заявява, че на ЕС му липсват инвестиции за 700 милиарда евро. По неговите думи следва да бъде ясно, че "всички са в една лодка" и трябва да  решават проблемите си заедно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Балонът е спукан и издиша бавно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
varna333
преди 9 години
Ха така дръпна им се *** на Дойчланд Доичланд юбер алле ! Щото ако грекосите дръпнат шалтера на еврозоната заминава целият хомосексуален педерашко-швестерски съюз! Няма какво да коментираме прочетете предсказанията на Ванга за Украйна и за по нататъшната съдба на България ! Няма го педерашкия съюз балона гръмва скоро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
Яяя.... ще стане интересно... само чакам "Сириза" да вземат властта и ще става сеир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още