IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излизането на Гърция от еврозоната ще има по-силен ефект от фалита на Lehman Brothers

Европейските политици ще трябва отново да направят тежки компромиси, за да запазят Гърция във валутния съюз, смята Бари Айкенгрийн

14:26 | 05.01.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Излизането на Гърция от еврозоната ще има по-силен ефект от фалита на Lehman Brothers

Едно решение на новото гръцко правителство (след предстоящите избори – бел. ред.) да излезе от еврозоната ще предизвика разрушително сътресение на финансовите пазари, дори по-лошо от фалита на Lehman Brothers през 2008 г., смята известният международен икономист Бари Айкенгрийн, цитиран от MarketWatch.

Излизането на Гърция от еврозоната вероятно ще предизвика банкова паника и крах на фондовия пазар в страната и ще завърши с налагането на строг капиталов контрол, заяви икономическият историк от Калифорнийския университет в Бъркли.  

Ефектът от излизането ще се пренесе и в други страни, тъй като инвеститорите спекулират коя страна може да се окаже следващата, посочва Айкенгрийн. "В краткосрочен план, това би било Lehman Brothers на квадрат", предупреждава икономистът в дискусия, посветена на еврото в Американската икономическа асоциация.

Той прогнозира, че европейските политици ще трябва отново да направят тежки компромиси, за да запазят Гърция във валутния съюз. "Макар запазването на еврозоната да е скъпо и болезнено за политиците, разпадането й ще бъде още по-скъпо и по-трудно", изтъква той. 

Участниците в дискусията (четирима водещи американски икономисти заедно с Айкенгрийн) като цяло са песимисти относно перспективите пред единната европейска валута.

Джефри Франкел, професор по икономика в Харвардския университет, каза, че глобалните инвеститори са се насочили обратно към европейските пазари през последните години, тъй като кризата е отслабнала. Сега обаче вероятно ще има повторение на периодите на пазарна нестабилност в региона и спредовете в доходността между европейските облигации може да се разширят рязко.

Кенет Рогоф, бивш главен икономист на Международния валутен фонд и професор от Харвард, смята че "еврото е историческа катастрофа, но това не означава, че лесно ще се разпадне".

Мартин Фелдстеин, отколешен критик на еврото, заяви, че всички опити да се върне стабилният растеж в Европа са се провалили. "Мисля, че може да няма начин да се спре европейската криза."

Опциите, които се обсъждат за спиране на кризата, включително стартирането на пълномащабни количествени улеснения от страна на Европейската централна банка, "няма да са по-успешни".

Най-добрият начин да се гарантира оцеляването на еврото би било всяка членка на еврозоната да приеме свои собствени данъчни политики за стимулиране на търсенето, включително намаляване на ДДС през следващите пет години, за да се увеличи потреблението, каза Фелдстеин.

Още относно спекулациите, че Гърция може да напусне еврозоната, вижте във видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
tsanko stefanov 2
преди 9 години
Дрън-дрън !Банките от Адамово време не са се променили същественно.Даваш ми пари-връщам ти ги с уговорена лихва!Докато по формите за управление на света човечеството предлага много варианти.Със сигурност в споровете за тези варианти политиците са убили мн.по вече хора от банкерите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
И ако наистина ЕС плаща, откъде взема парите?Стига с тия мантри, че добрите западняци ни хранят едва ли не!Хората могат да съществуват без банките, но банките без хората не могат.Въпрос на смяна на системата, но банковата съществуваща в момента система не иска да си иде. А тя е меко казано е убийствена за човечеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
tsanko stefanov 2
преди 9 години
И все пак поведението на гърците е отвратително! Яжте и пийте ЕС плаща! Е да ама Видовден идва.И на всичко отгоре евентуалните победители на 25 ян. искат запазване на статуквото.Т.е.нови заеми а защо не и опрощаване на старите.Ами много от тях си мислят още че са почивна станция на Американския флот в Европа.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 2
honaniga
преди 9 години
Затова британците искат да излязат от ЕС и са си прави. Щом лидера на лявата гръцка партия ще решава съдбата на Европа-кажи му здраве. И той като нашият Станишко никога не са работили през живота си, а имат просташкото самочувствие, че те ще направляват цяла Европа. Абсолютно го разбирам Камерън, защо иска да избърза с референдума и напълно го подкрепям. Хора които са кариеристи и не са работили през целият си живот трябва да се превъзпитават в трудови лагери а не да ми определят моето бъдеще на слуга на търтеите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Jorkata
преди 9 години
Дам - време си е за нова криза. Не знам защо още спят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
benassi
преди 9 години
Ами че те 6г минаха от последната криза, някой го сърбят ръцете да раздава големи кредити (МВФ, Световната Банка), златото е изкупено на безценица ...Сега няма криза ? Ами ще направим криза, ако не с Украйна, то с ГърцияНякъде четох че Лемон Брадърс бил на Ротшилд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
benassi
преди 9 години
Поръчкова оплюваща ЕС статия, САЩ само чакат да побутнат прътове в колелото....Сорос още ли държи спотовете че Гърция ще излезе от ЕЦ ;;Гърция има 112т злато ($5млрд, а дължи $380млрд), Португалия -380т, Италия-2450т, Германия-3380т (тези две ЕС страни ще преживеят евентуална криза.Швейцария - ами тя даже в ЕС не е, даже и има 1000тКойто е подготвен, ще оцелее .....нови кредити при криза ще се дават срещу злато предполагам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
data
преди 9 години
Абе то беше невъзможно и да изгонят премиера на Италия ( Берлускони) и да назначат удобният на Германия и Ес Марио Монти ама се оказа че кат става дума за много пари няма нищо невъзможно ! Та ако Гърция не ще да плаща ще я изритат от ЕЗ и ЕС и ще оберат последната стотинка на гърците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
Jorkata
преди 9 години
Не съм съгласен - във всички договори на ЕС няма нито една клауза за реални действия при напускане на една държава-членка. Просто при създаването му никой не е допускал, че това може да се случи. Тоест последствията ще са непредвидими и според мен огромни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Търсенето е мн зависимо от кредитирането в съвременния вариант на икономиката и следователно стимулите за кредитирането, са това мястото в системата, където тр да се окаже въздействие. Ако гърците напуснат ЕЗ ще има наистина тежък ефект именно върху перспективите пред кредитирането.Над определени нива на дълга, такива мерки като гъвкави данъчни политики, за които се говори в статията може би престават да дават резултат, който е в състояние да обърне тренда в икономиката. Над определени нива на задлъжняване изхода е частично или цялостно (прости Господи) отписване на дълга. В противен случай всичко отива в дълбокия фризер, икономиката е блокирана. QE трябва да се изкупят обеми от лошите активи на кредиторите за да почнат да кредитират пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още