IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв ще е ефектът от новата политическа криза в Гърция?

Атина може да "инжектира" периферните пазари в Европа с нестабилност, докато отношенията с кредиторите бъдат уредени

10:42 | 30.12.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какъв ще е ефектът от новата политическа криза в Гърция?

Ситуацията в Гърция ще е един от първите по-значими казуси за пазарите през 2015 г., но едва ли ще се превърне в проблем с международно значение, пише CNBC.

Напът сме да станем свидетели на нова драма между Атина и нейните кредитори. В понеделник парламентът на страната за трети път не успя да избере нов президент. Това доведе до необходимостта от разпускане на депутатите и нови избори, които ще бъдат своеобразен вот на доверие за правителството на премиера Андонис Самарас.

"Въпреки че Гърция бе в основата на системния натиск през 2010 и 2011 г., мисля, че ситуацията в страната се превърна в локален проблем", посочи стратегът в Amherst Pierpont Securities Робърт Синч. "Не мисля, че това ще е значим проблем, какъвто бе преди няколко години", добави той.

Самарас, който се противопоставяше на избори, насрочи новия вот за 25 януари. Това проправи пътя към сцената на "Сириза" – радикалната партия, която се противопоставя на спасителния план и наложените мерки за строги икономии.

"И досега го имаше усещането, че ако правителството падне, "Сириза" печели. Някои хора спекулират, че те (гърците – бел. ред.) ще напуснат еврозоната. Валутният съюз обаче е различен от това, което беше през 2011 г.", каза Синч.

Междувременно Европейската централна банка (ЕЦБ) се очаква да обсъди прибягването до количествени улеснения по време на заседанието си на 22 януари. С оглед на ситуацията в Гърция базираната във Франкфурт институция вероятно ще подходи по-агресивно от прогнозираното.

Според Самир Самана, старши международен стратег в Wells Fargo Advisors, макар че Гърция е проблем за пазарите, това далеч не е най-големият риск. Въздействието на спада в цените на петрола, руската агресия срещу Украйна и икономиката на Китай имат значително по-голям потенциал да са основните движещи сили и през 2015 г.

"Дали е Гърция или Русия... всички тези неща ще накарат ЕЦБ да направи повече. Това може да се окаже краткотрайна турбулентност", каза още Самана.

Робърт Синч заяви още, че очаква "Сириза" да плаши с излизане от еврозоната, макар че до това едва ли ще се стигне. Въпреки това "Тройката" кредитори може и да се огъне пред част от исканията на радикалната партия.

В понеделник Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че ще възобнови преговорите с Гърция, след като новото правителство бъде избрано. Според говорителя на Фонда Джери Райс Атина "няма непосредствени нужди от финансиране".

"Разговорите с гръцките власти за завършване на шестия преглед на програмата ще продължат след консултации с Европейската комисия и Европейската централна банка", изтъкна той.

Гръцките акции паднаха с 3,9% в понеделник, а доходността по 10-годишните облигации нарасна до 9,64%. Ръстове отчетоха и цените на правителствените книжа в Испания и Италия.

Експертите от Barclays очакват Гърция "да инжектира" периферните пазари в Европа с нестабилност, докато отношенията с кредиторите бъдат уредени. По думите им Атина се нуждае от коалиционно правителство, което обаче ще изисква повече време за формиране и това допълнително ще засили възможностите за нови трусове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Protokol
преди 9 години
Така, така ... иначе трудно ще ги стигнем. Ще се окаже , че техните политици са си повярвали ... дори повече от нашите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
sisi333
преди 9 години
Напускаите евроиско швестерският хомосексуален *** съюз братя гърци ! Той така или иначе се разпада и скоро няма да го има. Крадете от него колкото се може повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още