IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ очаква предложения от Гърция за преразглеждане на спасителния ѝ план

Ще очакваме мнения и предложения от гръцките власти как най-добре да подходим към преразглеждането, посочи регулаторът

17:15 | 29.12.14 г.
ЕЦБ очаква предложения от Гърция за преразглеждане на спасителния ѝ план

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква да получи мнения от гръцките власти как да се подходи към преразглеждане на спасителния план на страната, след като парламентът не успя да избере нов президент, предизвиквайки предсрочни избори, предаде Ройтерс.

"Сега гръцкият електорат трябва да реши бъдещия състав на парламента и правителството. Няма да се намесваме в това, нито да коментираме този демократичен процес", посочи ЕЦБ в комюнике.

"Ще очакваме мнения и предложения от гръцките власти как най-добре да подходим към преразглеждането и ще обсъдим това с Европейската комисия и Международния валутен фонд (МВФ)", допълни регулаторът.

Според ЕЦБ "Гърция е постигнала забележителен напредък за стабилизиране на държавните финанси и реформиране на икономиката през последните години", така че очаква страната да се върне към растежа идната година.

По-рано през деня гръцките депутати отхвърлиха кандидата за президент, номиниран от премиера Андонис Самарас. Това означава, че в страната предстоят предсрочни общи избори.

Ставрос Димас не успя да привлече подкрепата на необходимите 180 гласа, поради което парламентът ще трябва да бъде разпуснат.

Гръцкият фондов пазар падна с близо над 10% по време на третия и окончателен вот в понеделник.

Димас, който е бивш еврокомисар, спечели гласовете на едва 168 депутата - същия брой, който спечели и при втория вот миналата седмица.

Окончателният вот се счита за основна спънка пред премиера, както и за страните от еврозоната, които работиха за спасяването на Гърция от 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още