IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция прави последен опит да избере президент

Анализаторите предричат провал и при третия вот, което ще доведе до предсрочни парламентарни избори

10:39 | 29.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция прави последен опит да избере президент

Гръцкият премиер Андонис Самарас ще направи днес третия и последен опит неговият кандидат за президент да бъде избран и по този начин да бъде избегнато провеждането на предсрочни парламентарни избори, което рискува да прекъсне международната спасителна програма за страната, предава Bloomberg.

Народните представители ще гласуват по обяд в Атина, като Самарас се нуждае от 180 гласа от 300-местния състав на парламента, за да може неговият кандидат - бившият комисар по въпросите на околната среда на ЕС, Ставрос Димас да бъде избран за държавен глава. Припомняме, че президентът в Гърция се избира от депутатите в Народното събрание. Премиерът получи подкрепата на 168 депутати при второто гласуване на 23 декември, с осем гласа повече, отколкото при първия президентски тур на 17 декември. 

След загубата на първия тур Самарас призова депутатите да не нарушават преговорите с кредиторите и предложи да се проведат парламентарни избори в края на следващата година.

Ако той не успее да привлече достатъчно опозиционни гласове за Димас този път, както предвиждат анализаторите, Конституцията повелява, че парламентът трябва да се разпусне и до два месеца да се проведат нови избори. Новият вот може да се проведе в края на януари или началото на февруари – само няколко седмици преди изтичането на спасителната програма от 240 милиарда евро (292 млрд. долара).

Резултатите от последните гласувания увеличават шансовете за парламентарни избори и има сериозна възможност крайно лявата партия Сириза, която е против мерките за икономии, да спечели изборите. Това би застрашило международния пакет с помощ за страната.

Лидерът на Сириза Алексис Ципрас обещава да сложи край на споразумението за международна помощ и да се опита да го предоговори. Това му носи популярност сред разочарованите от кризата в страната, в която официалната безработица възлиза на 25%. Икономическите възгледи на Сириза не са много ясни, но лидерът й настоява, че няма намерение страната да напуска еврозоната. Макар че партията може да победи, най-вероятно няма да има достатъчно депутати, за да управлява самостоятелно, сочат социологическите проучвания.

Предсрочните избори биха могли да "хвърлят Гърция в смут", каза Самарас в интервю за държавната телевизия Nerit в събота. „Нито един депутат няма да може да се оправдае, че не е знаел какво ще се случи. Всеки ще отговаря за гласа си и за последствията", предупреди Самарас.

Гръцките облигации поевтиняха след второто гласуване, като доходността по тригодишните книжа на 24 декември достигна 10,45%, като се доближава до рекордното ниво от 11,13%, постигнато на 12 декември, а борсовият индекс в Атина спадна на 23 декември с 1,7%, като доближи 17-месечното дъно от 12 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Konchita Evro
преди 9 години
Браво на Гърците едат *** харчат и накрая ще покажат един среден пръст на разпадащият се еврогеиско-швестерски хомосексуален съюз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Jorkata
преди 9 години
Догодина как ще цъфнат гърците... и Европа пак ще трябва да купува всички *** облигации, които маляките издадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още