IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отрече, че ще толерира излизане на Гърция от еврозоната

Няма промяна в курса, каза заместник-говорителят на правителството в Берлин

09:44 | 05.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия отрече, че ще толерира излизане на Гърция от еврозоната

Германското правителство отрече информациите в медиите относно позицията на страната по отношение на евентуалното излизане на Гърция от еврозоната, съобщава "Росбалт", позовавайки се на DPA.

"Няма промяна в курса", каза заместник-говорителят на германското правителство Георг Щрайтер. По думите му "Гърция в миналото изпълни задълженията си" и Берлин се надява, че това ще стане и в бъдеще.

По-рано Der Spiegel съобщи, че германският канцлер Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле са готови да позволя на Атина да напусне еврозоната, ако е необходимо. Според изданието германските власти вярват, че единната европейска валута ще съумее да се справи с подобно развитие.

Der Spiegel посочи още, че Берлин не изключва подобно развитие, ако парламентарните избори в Гърция бъдат спечелени от радикалната левица. Експерти посочват, че за европейската икономика смяната на правителството в Гърция е опасна и поради факта, че това може да радикализира и други страни в криза, особено Испания.

В края на миналата година в интервю за Bild германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди Гърция, че евентуални нови избори няма да променят договорите за дълга на страната.

"Нови избори няма да променят нищо по отношение на гръцкия дълг. Всяко ново правителство трябва да спазва споразуменията, подписани от техните предшественици", коментира той.

"Ще продължим да помагаме на Гърция по пътя ѝ на трудни реформи", коментира още Шойбле, но предупреждава, че ако Гърция "избере друг път, ще бъде още по-трудно". Германският финансов министър посочи още, че Гърция е направила огромен прогрес в последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
StefanL
преди 9 години
Трепери им *** а германците ! Излязат ли Гърците от хомосексуалният съюз и англичаните край с Кончита Вурст !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още