IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина увери, че ситуацията с изтеглянето на депозити е под пълен контрол

СИРИЗА ще трябва да иска позволение от ЕС и МВФ, за да емитира краткосрочни ценни книжа, посочи Министерството на финансите на Гърция

11:46 | 12.01.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ситуацията с изтеглянето на депозити е под пълен контрол. В това уверява Централната банка на Гърция в опит да успокои пазарите преди насрочените за 25 януари предсрочни парламентарни избори в страната, предава Ройтерс.

Гръцки медии информираха, че са налице значителни отливи на депозити в последните дни заради политическата несигурност само две седмици преди вота.

„Централната банка на Гърция, съвместно с Европейската централна банка (ЕЦБ), наблюдава отблизо развитието на ситуацията и ще се намеси, ако се наложи“, гласи съобщение на финансовата институция.

От там напомнят, че ЕЦБ предоставя кредитни облекчения за страни, които от 2010 г. изпълняват програма за фискална корекция – политика, която не се влияе от развитието на политическата ситуация. ЕЦБ освободи гръцките банки от задължението да предоставят обезпечение при нужда от достъп до финансиране.

Реакцията на централната банка идва на фона на последните резултати от социологически проучвания. Те сочат, че радикалната СИРИЗА запазва преднината си пред управляващите консерватори.

Според Министерството на финансите на Гърция пък, ако вземе властта на 25 януари, лявата опозиционна политическа партия ще се нуждае от одобрението на Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), за да емитира краткосрочен дълг с цел осигуряване на финансиране на нуждите на правителството през първото тримесечие.

С краткосрочни задължения за 15 млрд. евро Атина вече достигна горната граница за този вид дългови ценни книжа, определени от международните ѝ кредитори с цел финансиране на спасителната помощ.

Лидерът на СИРИЗА Алексиси Ципрас предполага, че краткосрочните облигации биха могли да се използват за осигуряване на средства поне до март. Но според финансовото министерство Атина ще трябва да поиска одобрението на ЕС и МВФ, за да увеличи тавана, и да бъде сигурна, че банките ще имат достатъчно ликвидност, за да абсорбират емисиите.

„Гръцките банки ще изпитат трудности при осигуряването на необходимата ликвидност за закупуването на краткосрочни ценни книжа, ако страната не е приключила прегледа на текущата икономическа програма или ако не е получила разрешение за удължаването й до 28 февруари“, гласи становището на гръцкото финансово ведомство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Ами ако им спре тока и компютрите издъхнат насред трансфера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 0
draifuss
преди 9 години
...и няма място за паника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
Jorkata
преди 9 години
То и ситуацията с КТБ беше под пълен контрол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
То с банките винаги е така"Всичко е под контрол, няма място за паника. Всичко е под контрол, няма място за паника.Всичко е под контрол, няма място за паника,А, ами то вече си Е** ***** така че и да се паникьосвате, все тая :D:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още