IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MICEX достигна близо 4-годишен връх

Рублата поскъпва, а курсът на украинската гривна се успокоява на фона на възобновените преговори между Киев и Москва

13:05 | 06.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещият индекс на Московската фондова борса MICEX достигна близо 4-годишен връх, руската рубла поскъпва, а курсът на украинската гривна се успокоява на фона на възобновените дипломатически опити за намаляване на интензивността на раздора между Киев и Москва, пише Financial Times.

MICEX се покачи, като се върна на нивата си от април 2011 г. Енергийният сектор подкрепя индекса. Той се повишава с 2,2% до 1 733,46 пункта, като удължава печалбите, след като в четвъртък затвори с ръст от 2,5 на сто.

С най-много поскъпват акциите на "Сургутнефтегаз" – с 5,3% до 35,90 рубли за брой. Следва "Татнефт", чиито книжа поскъпват с 4,8% до 334,70 рубли. Трети по поскъпване е енергийният гигант "Лукойл" с ръст в цената от 4,1% до 3 119,80 рубли, а "Роснефт" – четвърта, с покачване в цената от 1,7 на сто.

Всъщност само три от компонентите на бенчмарка поевтиняват. Акциите на най-големия производител на титан – Ависма, губят 1,2% от стойността си.

Вторият по големина мобилен оператор в Русия – "МегаФон", свива капитализацията си с 0,7 на сто.

Руската търсачка "Яндекс" изтрива 0,5% от цената на акциите си.

Руската рубла поскъпва с 1,2% спрямо долара до 65,84 рубли за долар. Спрямо еврото курсът е нагоре с 1,5 на сто до 75,30.

Обменният курс на украинската валута е стабилен, след като в четвъртък спадна с близо 50%, след като Централната банка на Украйна остави курсът да се сформира свободно. До обяд един долар може да се размени за 24,35 гривни.

Пазарите в Украйна и Русия реагираха, след като германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд пътуват към Москва, за да разговарят с президента на Русия Владимир Путин. Посещението идва след срещата на лидерите с украинския държавен глава Петро Порошенко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още