IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър преговаря за достъп на руски военни до свои пристанища и летища

Президентът Анастасиадис може да даде разрешение за използването им в случай, че се провеждат хуманитарни операции или възникнат спешни ситуации

19:55 | 10.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Президентът на Кипър Никос Анастасиадис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис. Снимка: Ройтерс

В интервю за агенция ТАСС президентът на Кипър Никос Анастасиадис съобщава, че води преговори с руското правителство относно осигуряването на достъп до кипърските пристанища и летища на руски военни кораби и самолети в случай, че се провеждат хуманитарни операции или възникнат спешни ситуации, предава EurActiv.

Кипърският държавен глава добавя, че двете страни провеждат „диалог с цел проучване допълнителните възможности, които могат да бъдат предложени на Русия, в случай на хуманитарни операции или спешни ситуации“.

Очаква се по-късно този месец Анастасиадис да посети Москва, където основните теми на разговор между него и руския му колега Владимир Путин ще бъдат търговските и инвестиционните взаимоотношения и възобновяването на военното сътрудничество.

Пресата съобщава, че проект на споразумение, одобрен от кипърското правителство миналия месец, дава възможност руски самолети да кацат на въздушната база „Андреас Папандреу“, която бе построена от кипърското правителство, съвместно с Гърция.

Редица медии информираха, че Кипър, която е член на Европейския съюз и еврозоната, но не и на НАТО, предлага на Русия военни бази. Твърденията се отричат упорито от външния министър на страната Йоанис Касолидис. Според него предлагането на военни съоръжения за спешни нужди не е равнозначно на предлагане на военни бази.

Въпреки това гръцки и турски медии писаха, че Великобритания, която използва две военни бази в Кипър по силата на споразумение за независимост от 1960 г., което и британската страна е подписала, не одобрява предложението на Никозия към Москва.

Британският посланик в Кипър Деймиън Роберик Тод смята, че щом в ЕС има обща позиция по отношение на действията на Русия относно последните събития в Украйна, то Никозия трябва да се придържа към нея.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис отговори на тези обвинения, като помоли представителят на Обединеното кралство да не използва „неоснователни“ изрази.

„Обикновено взаимоотношенията на Кипър с Русия са добри, а това не е обект на промяна“, заявява кипърският държавен глава.

Освен това по време на своя визита в Кипър в началото на февруари гръцкият премиер Алексис Ципрас сподели пред Анастасиадис, че двете страни могат да сформират мост между Европа и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още