IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Индия обсъждат насърчаване на двустранната търговия

Двете страни са започнали предварителни преговори за споразумение за свободна търговия

14:19 | 19.02.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентите на Русия Владимир Путин и на Индия Нарендра Моди. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентите на Русия Владимир Путин и на Индия Нарендра Моди. Снимка: Ройтерс

Представители на Централната банка на Русия, Министерството на икономическото развитие, Внешекеномбанк и други руски банки са се срещнали със свои колеги от Индия. Целта на тези преговори е да се приемат допълнителни мерки за увеличаване на търговията между двете страни чрез националните им валути, пише WBP online.

Индийско-руската работна група за насърчаване на сделките в национални валути се проведе в Москва.

„Целите на работната група са да бъдат вдигнати бариерите върху постигането на взаимни споразумения между Русия и Индия чрез националните им валути, да се направят предложения за преодоляването им и да се установят механизми, които да бъдат използвани от руските и индийските търговски банки“, гласи изявление на Руската централна банка.

Търговията между Русия и Индия достигна 10 млрд. долара през 2014 г. По време на скорошната визита на руския президент Владимир Путин в Индия двете страни изразиха желанието си допълнително да развият потенциала за двустранна търговия и икономическо сътрудничество. Двете страни се съгласиха да работят заедно по няколко големи проекта в Индия.

Двете страни също така са започнали предварителни преговори за споразумение за свободна търговия.

Опитите на Русия да насърчава сделките в национални валути се разглежда като част от по-широката цел на Москва да избягва щатския долар.

Спадът на руската рубла, ниските цени на износа на петрол и западните санкции заради намесата на Русия във войната в Украйна имаха изключително негативен ефект върху руската икономика. Тези ефекти заедно доведоха до сериозен вътрешен недостиг на ликвидност, който страната се опитва да преодолее чрез редица банкови и политически мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 16 rate down comment 4
Nikola666
преди 9 години
Руснаците могат да изнасят единствено девушки. Индийците ще им се зарадват. Путин със сигурност е направил демонстрация на уменията им. Индиеца изглежда доволен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
Nikola666
преди 9 години
Руснаците могат да изнасят единствено девушки. Индийците ще им се зарадват. Путин със сигурност е направил демонстрация на уменията им. Индиеца изглежда доволен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Дааа, плюс бартерните отношения!Вече се произнесох по въпроса за бартера в статията за Гърция.Ако трябва, ще се повторя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Опитите на Русия да насърчава сделките в национални валути се разглежда като част от по-широката цел на Москва да избягва щатския долар.---------------------------------------------------------------------------то за тва ги тормозят не е толко за друго ..... :)) един прекрасен ден, ше ползва някой чужда валута ако му тряяя нещо от тая държава ... и разните му там спекулации на WallStreet ше отечат полека лека в каналот .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още