fallback

Крим отбелязва една година от анексирането си

Как се промени животът на хората от полуострова след присъединяването към Русия

13:07 | 18.03.15 г. 99
Автор - снимка
Редактор

Измина една година откакто Русия превзе Крим и предизвика вълна от еуфория сред руското население на черноморския полуостров. Днес жителите му страдат все повече заради повишаващите се цени, а мнозина се безпокоят за бъдещето, пише Ройтерс.

Руското знаме се вее над Крим за годишнината от нареченото от руския президент Владимир Путин „историческо зваръщане у дома“. Руски войски поеха контрола над полуострова от Украйна и след референдум под дулата на техните оръжия бе извършена анексията.

От тогава популярността на Путин се изкачи неимоверно – ликът му е на плакати и на тениски, а някои жители на Крим, най-вече пенсионерите, твърдят, че са спечелелили много.

Но чуждестранните инвеститори избягаха, банковият сектор е парализиран и мнозина имат проблем да свържат двата края.

„Крим ще бъде задният двор на Русия. Какво хубаво има тук? Цените тук са луди, а заплатите смешни“, споделя 35-годишният таксиджия Николай, умело избягвайки през дупките на пътищата в столицата на региона Симферопол.

Животът бе труден, когато Крим беше част от Украйна, но се оказва още по-труден като част от Русия. Москва е под икономически санкции от страна на Запада заради анексията на Крим и подкрепата на Кремъл за сепаратистите, които се бият в Източна Украйна.

„В цяла Русия цените се повишавата, има санкции, рублата се обезценява“, продължава Николай, затваряйки прозореца, за да не бъде чут от съседите.

Етническите руснаци в Крим се радваха, когато Путин анексира Крим, но те вече започват да виждат какво означава неговата победа. Преди няколко месеца мнозинството от хората в Крим говореше за по-високите заплати и пенсии. Тези придобивки бяха изядени от инфлацията, която достигна 42%. Един килограм картофи в Севастопол струва около 64 американски цента, а същото количество се продава за 22 цента в Киев, съобщава Bloomberg.

Подобно недоволство не попречи на държавните тържества, които започнаха от понеделник в Крим по случай честванията на непризнатия референдум, показващ 97% подкрепа за присъединяване към Русия (един доста севернокорейски резултат). Продължаващите с дни тържества ще включат и концерт в Москва в сряда, който ще се проведе точно срещу лобното място на убития опозиционер Борис Немцов.

Въпреки че Европейският съюз и САЩ побързаха да наложат санкции на Русия заради завладяването на Крим, Путин даде ясно да се разбере, че не съжалява. В документалния филм Крым: Пут на Родину (Крим: Пътят към родината) дори заяви, че е бил готов да защити действията си с ядрени оръжия.

“Крайната цел беше да дадем на хората шанс да изарзят мнението си за това как искат да живеят в бъдеще”, коментира той референдума. Според него изпратените в Крим войски без обозначителни знаци, които дълго време официален Кремъл наричаше “местни сили за самоотбрана”, са всъщност руски спецчасти, пратени там, за да спрат насилието и да спасят животи.

Въпреки проблемите пред тях, мнозинството от кримчани все още се радват да са част от Русия, твърдят техните политици.

“Рейтингът на президента в Крим е почти 100%”, заяви премиерът на Крим Сергей Аксионов пред Ройтерс. “Девет от всеки десет души твърдят, че подкрепят анексирането и биха гласували по същия начин и сега”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:18 | 13.09.22 г.
fallback