IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция и Украйна обсъдиха възможното участие на Киев в строителството на TANAP

Президентите на двете страни обсъдиха газопровода, строителството на самолети и оказването на хуманитарна помощ

11:01 | 21.03.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Турция и Украйна обсъдиха възможното участие на Киев в строителството на TANAP

Президентите на Турция и Украйна Реджеп Тайип Ердоган и Петро Порошенко обсъдиха в петък възможността за участие на Киев в строителството на Трансанадолския газопровод TANAP, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Един от ключовите въпроси беше сътрудничеството в областта на енергетиката", съобщи на пресконференция в Киев украинският лидер. "Обсъдихме участието на украински компании в строителството на газопровода ТАНАП. В тази връзка обърнах внимание на евентуални рискове при строителството на "Турски поток", посочи още Порошенко.

Плановете за строеж на TANAP, по който се предвижда да се доставя природен газ от Азербайджан през Грузия и Турция за Европа, бяха обявени още през 2011 г. Строежът започна този месец и следва да приключи през 2018 г., напомня ТАСС. Проектната стойност на газопровода е 10-11 млрд. долара.

Украйна и Русия са се договорили също за създаване на нов пътнически самолет, като се използва производственият капацитет на киевския завод "Антонов”, съобщи още Порошенко след разговора с Ердоган.

Украинският президент посочи, че двете страни са изготвили пътна карта за стратегическо сътрудничество, която да засили практическия аспект на сътрудничеството. "Става дума и за създаването на пътнически самолет за Турция в завода "Антонов", добави той.

Порошенко изтъкна, че размерът на турските инвестиции в Украйна превишава 3 млрд. долара. Той благодари на турския си колега за това, че Анкара ще предостави на Киев заем от 50 млн. долара за покриване на бюджетния дефицит, както и 10 млн. долара хуманитарна помощ. Ердоган уточни, че Турция ще осигури безвъзвратно 10 млн. долара, за да се отговори "на хуманитарните нужди на изселилите се принудително граждани".

Същевременно Турция обяви, че няма да разреши на танкери с втечнен природен газ, които биха могли да доставят гориво в Украйна, да минат през Босфора, заяви турският посланик в Украйна Йонет Джан Тезел в интервю за агенция Укринформ, цитирано от ТАСС.

Според посланика това решение се основава изключително на съображения за безопасност на морските превози, тъй като преминаването на танкери с опасен товар представлява заплаха за жителите на Истанбул, който е разделен от пролива на две части.

"Преминаването на танкери с втечнен газ през Босфора е проблематичен въпрос. Преди всичко става дума за безопасността в и без това претоварения и тесен пролив. Истанбул е гъсто населен град, а танкерите с газ са значително по-големи от петролните. В случаи на авария, каквито вече е имало с петролни танкери, последствията за населението на Истанбул ще бъдат разрушителни", заяви Тезел. Според него не става дума за дискриминация спрямо Украйна, тъй като страната не би допуснала по принцип такива танкери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
Stefan--L
преди 9 години
Пратете повече украйнки да работят в Украйна че търските *** да има къде да празнят пушките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
IQ96
преди 9 години
Оправете си текста за самолета АН: Укр.+кой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още