IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украински милиардер напуска държавен пост заради несъгласия за енергетиката

Игор Коломойски започна конфликт с властта за "Укрнафта", но в крайна сметка отстъпи и подаде оставка

14:54 | 25.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Украински милиардер напуска държавен пост заради несъгласия за енергетиката

Президентът на Украйна Петро Порошенко прие оставката на Игор Коломойски, милиардерът управител на стратегическия регион Днепропетровск. Коломойски водеше спорове с централните власти за контрола на енергийни компании, съобщава Bloomberg.

“Сега аз съм просто един безработен украинец“, написа в сряда в Twitter Коломойски, един от най-богатите хора в страната.

Порошенко също така подписа закон, който намали изискването за кворум на срещи на акционерите. Новият закон позволи на държавната компания „Нафтогаз“ Украйна, мажоритарен собственик на оператора на газопровод „Укрнафта“ да замени ръководния екип на Коломойски миналата седмица и да поиска около 1,8 млрд. гривни (77,5 млн. долара) дивиденти за минали години. Негови охранители поеха контрола над седалището на оператора на газопровода миналата седмица, което доведе до конфликт с правителството.

52-годишният Коломойски финансира доброволни войски, които се бият против про-руските бунтовници в източната част на страната. Отношенията между него и Порошенко се влошиха след като спорадични схватки в Донецката и Луганската област заплашват да подкопаят примирието, подписано миналия месец. Подновените военни действия биха повишили риска от неуспеха на правителствените преговори за реструктуриране на дълговете с притежателите на облигации, което е сред изискванията на Международния валутен фонд, за да продължат потоците от пари към страната.

В сряда украинските военни и бунтовниците взаимно се обвиняват за предизвикването на сблъсъци в разкъсваната от конфликти източна част на страната през нощта. Четирима сепаратисти бяха ранени при стрелба от украинската страна, съобщава агенция DAN, като се позова на самопровъзгласилата се Донецка република.

Облигациите на страната спадат за трети пореден ден, след като рейтинговата агенция Moody's намали кредитния рейтинг на Украйна до второто най-ниско ниво. Агенцията заяви, че вероятността от фалит е почти сигурна. Деноминираните в долари облигации на Украйна, дължими през юли 2017 г., се сринаха до рекордно ниско ниво при затварянето не търговията, отписвайки 0,4 цента до 38,18 спрямо долар.

Украйна, Европейският съюз и САЩ твърдят, че Русия активно подпомага бунтовниците, като изпраща войски и ги въоръжава. Русия отхвърля тези твърдения. Войната вече продължава една пълна година, а примирието от Минск от 12-ти февруари помага да се намали броят на убитите, въпреки престрелките между двете страни, за които се докладва ежедневно.

Коломойски бе обявен за губернатор на региона Днепропетровск преди една година в опит за попълване на вакуума на властта след свалянето на режима на президента Виктор Янукович.

Вътрешният министър Арсений Аваков предупреди в понеделник най-богатите хора в Украйна, включително Коломойски, че правителството ще се заеме с въоръжените частни групи за сигурност, ако те бъдат използвани, за да прокарат интересите на милиардерите в различни компании със сила.

Миналата седмица охранителите на Коломойски се барикадираха в централата на държавната петролна и газова компания „Укрнафта“ в Киев. Тяхната цел бе се задържат управлението на компанията, което той подкрепя, написа във Facebook на 22 март Серхий Лешченко, един от депутатите на Порошенко.

„Оставката на Коломойски означава, че конфликтът между него и държавата е решен в полза на последната“, заяви Володимир Фесенко, директор на Penta Political Analysis Center. “Като президент Порошенко демонстрира своята воля и сила да надвие олигархичната анархия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още