IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи рейтинга на Украйна до предфалитно равнище

Основната причина е вероятността външни кредитори да понесат загуби в резултат на преструктурирането на държавните еврооблигации

09:15 | 25.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody's понижи рейтинга на Украйна до предфалитно равнище

Moody's Investor Service понижи дългосрочния емитент по държавния рейтинг на Украйна c една степен до Ca от Caa3, запазвайки негативната перспектива пред задлъжнявала страна, посочи в съобщение международната агенция, цитирана от WBP Online.

"Ключовият мотив за това понижение е вероятността външни частни кредитори да понесат значителни загуби в резултат на плана на правителството да преструктурира по-голямата част от неговите еврооблигации" и други дългови ценни книжа, посочи Moody's.

Планът за преструктуриране на дълга на правителството включва външните задължения на гарантирани от държавата лица и избрани други държавни предприятия, както и на еврооблигации, емитирани от правителството в Киев.

Преструктурирането на дълга е от решаващо значение за получаване на заема от 15,3 млрд. долара от спасителната програмата на обща стойност 40 млрд. долара, предоставен от Международния валутен фонд (МВФ) и други международни кредитори на Украйна. Фондът одобри спасителен план за 17,5 млрд. долара през март, при условие за успешно прилагане на значителни икономически и бюджетни реформи от страна на Киев. МВФ смята, че съотношението на украинският дълг към БВП ще се увеличи до 94% през 2015 г.

Украйна се стреми да постигне доброволно споразумение с кредиторите, но някои от тях вече изразиха несъгласието си с плана.

"Въпреки че преговорите по специфичните детайли на преструктурирането едва сега влизат в ход, Moody's смята, че вероятността за изпадане в неплатежоспособност по държавните дългове е почти 100%", съобщи агенцията.

"Тези предизвикателства на платежоспособността са основната причина за поддържане на негативната перспектива на правителството", заяви още рейтинговата компания.

Отрицателната прогноза се обяснява с това, че "равнището на вътрешния и външния дълг на Украйна ще остане много високо въпреки плановете за реформи и преструктуриране на задълженията". 

Рейтингът Саа3 се дава за държавни облигации, които се оценяват като нискокачествени и високорискови. Оценката Са е едно стъпало по-надолу и сочи, че книжата по дълга са високо спекулативни и притежателят е или близо до фалит или вече е изпаднал в неплатежоспособност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
бре аз не знаех, че тея са по напред от Рашастан, защото според пуделите рашастания е "фалирала" и отдавна е junk и за нишо "не стааа", а тея са имали даже инвестиционен рейтинг ... смяяятай :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още