IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия изключи възможността за количествени улеснения

Централната банка обеща да понижи още основния лихвен процент, ако рискът от инфлация отслабне

16:36 | 07.04.15 г. 4
<p>
	Елвира Набиулина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Елвира Набиулина. Снимка: Ройтерс

Централната банка на Русия ще се въздържи от програма за количествени улеснения и вместо това ще разчита на лихвените проценти, за да подкрепя насочилата се към рецесия икономика, ако инфлацията продължава да е проблем, заяви гуверньорът на банката Елвира Набиулина, цитирана от Bloomberg.

"Няма причина да очаквате количествени улеснения от нас - нашият основен инструмент е основният лихвен процент", заяви във вторник в Москва Набиулина по време на среща на Асоциацията на руските банки. "Разбирам искреното желание да се направят заемите по-достъпни и да бъде стимулиран икономическият растеж. Разбирам тези цели, но вярвам, че рецептите, използвани от много страни, няма да работят и ще имат обратен ефект в условията на нашата руска икономика".

Централната банка на Русия продължава със смекчаване на паричната политика след две орязвания на лихвите тази година след поредицата от шест увеличения през 2014 г., включително спешното повишение до 17% през декември. Затягането на политиката имаше стабилизиращ ефект, противодейства на инфлацията и очакванията за девалвация и помогна да бъде отблъснат "сценария на стагфлация", коментира Набиулина.

"С отслабването на инфлационния риск Централната банка на Русия ще продължава да намалява основния лихвен процент", заяви тя. "Ние не възнамеряваме да намалим инфлацията на всяка цена, но ще го направим, имайки предвид възможностите на руската икономика".

През март ръстът на потребителските цени се ускори до 16,9% спрямо година по-рано, в сравнение със 16,7% през февруари, обяви в понеделник Федералната статистическа служба. Икономиката засенчи инфлацията като основен проблем за страната, показа проучване, публикувано от държавната социологическа агенция VTsIOM на 31 март.

"Очакваме доста бърз спад на инфлацията, ако няма нови непредвидени обстоятелства", каза Набиулина. Очаква се инфлацията да се забави до около 9% през март догодина, каза тя, като добави, че е "реалистично" да достигне средносрочната цел за инфлацията на централната банка за 4% през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Като питбул е на снимката :]Ще чакаме ли сваляне на лихвения процент другата седмица, че да спрат стремглавото поскъпване на рублата? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Добра новина.......Путин и Набулина я играят уж врагове, като едно време Путин и Медведев!Ама май ще стане екип!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Курсът на руската валута на Московската борса продължава да укрепва. Доларът днес падна под 55 рубли. В 15:50 днес курсът на "американца" бе 54,963 рубли - това е с 52,5 копейки по-малко от вчерашното затваряне, предава Интерфакс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
Туке федерастите ще ударят на камън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още