IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Набиулина: Няма причина да вдигаме основния лихвен процент

Очакваме инфлацията да се забави, заяви гуверньорът на руската централна банка

11:32 | 09.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Малко вероятно е Централната банка на Русия да отмени изненадващото намаление на основния лихвен процент от миналия месец. Причината за това са очакванията, че инфлацията ще се забави, след като достигна най-високото си ниво от близо седем години, заяви гуверньорът Елвира Набиулина, цитирана от Bloomberg.

Централната банка на Русия ще спази обещанието си да избегне валутни интервенции, освен ако спадът на рублата не заплаши финансовата стабилност, заяви в събота Набиулина за Bloomberg. Гуверньорът, който заяви, че проверява цената на петрола по няколко пъти на ден, смята, че няма причина за следващ „масивен“ спад на рублата.

Почти две години след като бе избрана за първата жена начело на централна банка от Г-8 (вече Г-7), Набиулина се опитва да води политика, която да отговори на най-волатилната валута в света, разразяващата се рецесия и най-високата инфлация от 2008 г. Тя отхвърли идеята, че неочакваното намаляване на лихвения процент през януари, което дойде след извънредно повишение шест седмици по-рано, може да доведе до още един обрат, след като цените се увеличиха значително през януари.

„Не виждаме сериозни, значителни фактори, които могат да доведат до допълнителен ръст на инфлацията“, заяви Набиулина. „Затова няма причина да говорим за необратимостта на увеличението на основния лихвен процент“.

Трейдърите на деривати и анализаторите прогнозират още намаления. Тримесечният индекс MosPrime, който измерва ставката, при която московските банки си отпускат депозити в рубли, може да спадне с 0,86 процентни пункта в следващите три месеца. Това показват форуърдните контракти, следени от Bloomberg. Миналата година имаше ръст от 4,3 пункта на 9 декември.

Следващият ход на централната банка ще бъде последващо намаление на основния лихвен процент. Това показва проучване на Bloomberg сред 33 икономиста, като 30 от тях са на това мнение. 70% от икономистите смятат, че ходът ще дойде до края на април.

Централната банка повиши лихвите шест пъти миналата година в опит да защити рублата. Най-голямото увеличение бе със 6,5 пункта през декември. Тя също така премина към свободен курс на рублата по-рано от планираното и похарчи около 88 млрд. долара за валутни интервенции миналата година, за да подкрепи рублата.

Дори и при тези мерки президентът Владимир Путин упрекна регулатора, че не е реагирал на кризата достатъчно бързо. Миналият месец банката смени директора за паричната си политика, замествайки Ксения Юдаева с Дмитрий Тулин в най-сериозната промяна в управата от юни 2013 г.

Намаляването на основния лихвен процент бе първото от декември 2011 г. и отбеляза промяна в поведението на банката. Едва 9 дена преди решението от 30 януари Набиулина заяви, че каквото и да е намаление ще трябва да почака за “устойчива тенденция на забавяне на инфлацията“.

Намаляването на лихвите от 17% на 15% доведе до вълна от разпродажба на рубли. Това накара валутата да поевтинее с до 4%, което се добави към 48%-те процента поевтиняване от миналата година.

Инфлацията в Русия не показва признаци за забавяне. Въпреки това Набиулина заяви, че прогнозата на централната банка е, че ръстът на цените ще се забави през втората половина на годината заради свиването на икономиката и намаляващото потребителско търсене.

Ако цената на петрола остане около 50 долара за барел брутният вътрешен продукт на Русия ще се свие с 3% или 4% тази година, заяви Набиулина. Регулаторът ще публикува ревизираната си прогноза за икономиката през март, заяви тя.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още