IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC: Руската икономика се свива рязко през януари

Производственият сектор започва годината с най-резкия си спад от началото на световната финансова криза през 2009 г., сочи индекс на банката

11:14 | 02.02.15 г. 26
HSBC: Руската икономика се свива рязко през януари

Руският производствен сектор започна годината с най-резкия си спад от началото на световната финансова криза през 2009 г. Това показа публикуваният в понеделник индекс на мениджърите по покупките (PMI) на британската банка HSBC, пише The Wall Street Journal.

Индексът PMI е спаднал до 47,6 пункта през януари спрямо 48,9 през декември. Той остава под границата от 50 пункта, която разделя ръста от спада в активността.

„Знаците за свиването на дейността на бизнеса стават все по-видими“, коментира Александър Морозов, главен икономист на московския клон на HSBC.

Проучването показва възобновен спад на продукцията, а инфлацията се ускорява. Спадът на стойността на рублата спрямо основните валути направи вноса по-скъп.

Руската икономика е изправена пред повишена възможност за „лошо съчетание“ от повишаваща се инфлация и намаляващо търсене, заявява Морозов. „Това е сигнал за паричните власти да бъдат по-внимателни със своята политика за основния лихвен процент и да не предприемат политика за парично улеснение“, допълва Морозов.

Централната банка на Русия изненада пазарите в петък, като неочаквано намали основния лихвен процент до 15%. Банката предприе извънредно повишение на лихвения процент през януари, като повиши индекса от 10,5% на 17%. Целта на хода бе да спре главоломния спад на рублата.

Тази политика имаше ограничено влияние върху рублата, която е загубила близо 20% от стойността си спрямо долара от началото на 2015 г.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
ае това е истинския фашист, само да цъка подмолно ама не признават, кой е преебал Сирия и тоя град в руини там, сигурно ще да е я Путин я Мадуро.... Другаря Петров също ми говори небивалици как Китай щели да нападнат Русията, а в Хонг Конг на Китайците им подливат вода някви си жълти революции... и другаря Петров ако си мисли, че Китай не знае, че тва е Сашш жестоко се е заблудил .... сигурно Путин и за жълтите чадъри и за гладните в Сомалия виновен .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 6
nocalled
преди 9 години
много съм озадачен, другаря петров дава примери от средовновековието и образно рзказва как някой американски кавал не бил спал 3 дни и вие му дигате палци. михаелис пък се аргументира с картинки и други примери а жъне минуси.какво не ви е наред бре?!или наистина мислите че американците ги боли за вас и ей сега всеки момент ще дойдат да ви оправятнаглите к0пелета с дъвките пр33баха толкова човешки съдби за да могат да сложат крадливата си ръка на чужди ресурси а вие им се радвате сякаш това са ваши приятелии смешно и жалко е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
ей тука намерих едни фотоси от Сирия ... та за да не стават такива демокрации и в Русията, за тва са им супите от патрони на АК47 .... понеже вие със Соянчо и другите демократи сте се застъпили за тоя САшш ей тва праат те кенефите ....http://rt.com/in-vision/inside-kobani-kurds-retake/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
и докато си лаем месеца USD/RUB EUR/RUB - 2.15% в USD Rosneft + 7.57% - Газпром + 4.56% а вие си мечтайте да "фалирали" ше фалират да ама някой друг път .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
за да се държат такива демоктати като САШш на далече, че листа на държавите от демократизирането на НАТО и САШ са големи и за тва по-добре да си имат пушки в разни такива случаи смени на правителства и тъпотии да им се бие еднан демократичната мутра, че съсипаха цял свят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 9
redcretin
преди 9 години
Рашастан може да си направят супа от патрони за АК47 ако щат :) Парите за армията идват от народа, той като гладува и бяга - за какво ти е армия въобще?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 22
michaelis
преди 9 години
Стоянчо то и България е била на 3 морета и кво историята ше се повтори така ли? Ти падладел ли си само ми се струва, пушка виждал ли си на живо ти някога, защото аз съм боравил и то доста с Ак47 и Пк47. Ако толкова ти е мил чичо ти Сам отиди в Украйна и им помогни да видим. Когато чичо ти Сам е желал не е имало междуконтинентални балистични ракети другарю, а в момента ги има и за зла твоя участ Рашастан имат в момента с 1000 бойни глави повечко от чичо ти Сам. И просто демократите се опичайте пачия ви мозък да не станем всички на лютеница. Ако си мислиш, че светая светих Сашш ако тръгне да праи нещо директно срещу Рашастан няма да намаже мнооо се лънготиш тряя ти кажа. И после всичко кел файда така, че не ми се обяснявай от времето на Хан Аспарух и на динозаврите и ние сме били страшна раота ей ни са кви сме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 9 години
Е аз ти говоря за11-14 век, когато русите са били под татарско робство. Но вие за това не искате да си спомняте. Русите са влезнали в Берлин защото Америка им е разреши. Може би съм ти обяснявал, как когато са се сбили Хитлер и Сталин, Рузвелт три дни нощи не спал. не ял и не пил нищо. Накрая събрал съветниците си и им казал: Днес в Европа има война. Ние можем да се справим със всеки враг. Но ако победи Германия с ресурсите на Русия(СССР) ще бъде много силна. В такъв случай ще трябва да дадем 3-5 милиона жертви. Затова сега ще помагаме на слабия, а след войната ще се справим лесно с него. Така, че драги michaelis имаше руско-германска граница, защото дядя Сам го пожела. Но сега Германия е опитомена, така че Русия не е необходина на дядя Сам. И виждаш какво и се случва. А колкото до това, че страната им беше превърната в гиганстко гробище(мир на праха на жертвите), а те веят още байряците на победата над хитлеро-фашизма, си е само руски проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
все пак Russia е military overal world rank 2 .... :)) не е Китай ..... ако и за тва не ми верваш ей провери ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
Стоянчо ти уж по история беше добре ама тука нешо двойка май си имал. До колкото си спомням беше Съветска Западно Германска граница, та да не стане май пак съшото дет викаш историята се повтаря и да не бягаш после през плетовете както го има един на снимка там в Берлин .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още