IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Русия достигна най-високото си ниво от 16 години

Ръстът на потребителските цени се ускори до 3,9% през януари спрямо 2,6% месец по-рано

17:32 | 05.02.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инфлацията в Русия през януари се е ускорила до 3,9% спрямо 2,6% месец по-рано и достигна най-високото си ниво от кризата през 1998-1999 г., показват данни на Росстат. На годишна база ръстът на потребителските цени е 15% и така достигна най-ниската граница, заложена в плана на Министерството на икономиката, пише агенция ТАСС.

Заместник-министърът на икономическото развитие Алексей Ведев заяви в четвъртък, че се очаква инфлацията да достигне своя пик през март или април. Тогава тя може да бъде 15-17% на годишна база. За сравнение през януари 2014 г. инфлацията бе 0,6%.

Според статистическата агенция на Русия Росстат през януари цените на стоките са се увеличили с 4,4%. При храните ръстът е 5,7%, при хранителните продукти без плодове и зеленчуци – с 3,7%, при нехранителните – с 3,2%. Услугите са поскъпнали с 2,2%.

На годишна база спрямо януари 2014 г. цените на стоките са се увеличили с 15,9%. При храните увеличението е 20,7%, при хранителните продукти без плодове и зеленчуци – с 18,4%, при нехранителните – с 11,2%, а при услугите с 12,3%.

Продължава и покачването на цените на услугите в областта на международния туризъм. Цените на туроператорите, предлагащи почивка в Турция, Испания и Финландия са се увеличили с 6,6%-8,1%.

Има и значително поскъпване на пътническия транспорт. Цените на билетите в градския транспорт са нараснали с 6,7%, комбинираните билети и карти за месеца – с 4,4%, а самолетните билети – с 3,5%. В същото време билетите за влаковете в рамките на Русия са поевтинели със средно 2,4%.

Руската икономика понесе сериозен удар от западните санкции срещу страната заради намесата на Москва в конфликта в Украйна, както и от цената на петрола, която отбеляза спад с над 50% през последните седем месеца. Руската рубла загуби 48% от стойността си миналата година и продължава спада си през тази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 3
Стефчо
преди 9 години
Аз пък предвиждам, че Украйна ще фалира в близките месеци, хунтата ще бъде изметена от гладните тълпи и ще има нормално правитество, което ще спре войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 12
BezEmotsia
преди 9 години
ПРЕДВИЖДАМ ДАЛЕЧ ПО-ЛОШИ НОВИНИ ЗА РУСНАЦИТЕ. КОЛКОТО ПО-ДЪЛГО СЕ ИНАТЯТ, ТОЛКОВА ПО-ЛОШО ЗА ТЯХ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още