IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия понижи минималната цена на водката

Ходът има за цел да ограничи консумацията на фалшив алкохол в страната

14:13 | 04.02.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на хранителните стоки в Русия може и да се покачват с растящата инфлация, но това не се отнася една друга много важна стока за страната – водката.

Руското правителство намали минималната цена на спиртното питие в опит да спре хората да фалшифицират алкохолни напитки на фона на покачващите се цени, предава CNBC.

Минималната цена на половин литър водка бе понижена до 185 рубли (2,70 долара), или с 16 на сто по-малко от досегашните 220 рубли.

Механизмът за определяне на минимална стойност на питието бе въведен за първи път през 2009 г. като част от усилията на правителството срещу злоупотребата с алкохол. През 2014 г. цената бе увеличена от 89 рубли до 199 рубли, а в последствие и до рекордните 220 рубли.

Понижението на цената дойде, след като икономическата криза в Русия започна да взема жертви сред цивилното население. Покачващите се цени подтикнаха мнозина да произвеждат собствен алкохол в домашни условия, който в немалка част от случаите се оказваше фатален за опитващите го.

Консумацията на фалшив алкохол в страната е нараснала с 65 на сто след въвеждането на механизма с минималната цена, заявява пред The Moscow Times Вадим Дробиз, ръководител на Центъра за изследване на федералните и регионалните пазари на алкохол.

През януари националната статистическа агенция "Росстат" отчете рекорден спад на производството на водка през изминалата година. Според данните отстъплението в производството е било с цели 22,3%, а доставките са спаднали с 24,8%.

Най-значителен спад в производството е отчетен през ноември и декември миналата година – съответно с 38,5% (до 7 млн. декалитра) и 47,3% (до 7,3 млн. декалитра). Един декалитър се равнява на десет литра.

Резултатите в последните два месеца са повлияли негативно и върху данните за цялата година. Според "Росстат" в Русия са били произведени общо 66,6 млн. декалитра, което е с 22,3% по-малко, отколкото през 2013 г. Доставките пък са отстъпили още по-значително – с 24,8% до 63,6 млн. декалитра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 7
Сините камъни
преди 9 години
Какво пиеш, незнам, но явно е нещо много твърдо, щото явно не живееш в 21 век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
Всъщност, контрабандата е от същите хора, които продават и на редовни цени.Просто за плащат а едното плащат данъци, на другото не.Да пресметнем, каква надценка пердашат нашите "редовни" приятелчета,за да има да продават цигари на половин цена като контрабанда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Това е вариант нашите хора да намалят цените на цигарите.Тогава няма да има контрабанда и плачливи реклами, колко е ощетена държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
needtoknowmore
преди 9 години
А какво ще правят като щандовете свършат - хем свалят цената, хем прозиводителите ще продават на загуба! Тези ченгета не се научиха какво е пазарна икономика и как действа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 5
Ogibogi
преди 9 години
И това е така, ама главната причина е, според мен, да пият и забравят обезценяването на валутата си и загубите, които ще последват с инфлация и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още