IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на водка в Русия е спаднало с 22% през 2014 г.

Основната причина са високите акцизи, които стимулират нелегалното производство, смятат експерти

10:58 | 24.01.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Освен икономическите проблеми в последните месеци Русия е била разтърсена и от друга неприятна новина през 2014 г.

Националната статистическа агенция "Росстат" отчете рекорден спад на производството на водка през изминалата година, пише "Комерсант". Според данните отстъплението в производството е било с цели 22,3%, а доставките са спаднали с 24,8%.

Най-значителен спад в производството е отчетен през ноември и декември миналата година – съответно с 38,5% (до 7 млн. декалитра) и 47,3% (до 7,3 млн. декалитра). Един декалитър се равнява на десет литра.

Резултатите в последните два месеца са повлияли негативно и върху данните за цялата година. Според "Росстат" в Русия са били произведени общо 66,6 млн. декалитра, което е с 22,3% по-малко, отколкото през 2013 г. Доставките пък са отстъпили още по-значително – с 24,8% до 63,6 млн. декалитра.

По думите на директора на Центъра за изследване на федералните и регионалните пазари на алкохол Вадим Дробиз значителният годишен спад на производството е невиждан досега в съвременната история на местната индустрия. Според него легалните стоки, които станаха по-малко достъпни за потребителите поради високите акцизи, са започнали да стимулират нелегалните производители.

Председателят на Управителния съвет на "Синергия", която произвежда марките водка "Беленкая", "Мягков" – Александър Meчетин, прогнозира, че през тази година производството на легална водка ще продължи да намалява. Според него спадът ще бъде с не по-малко от 15%. За да се избегне това по негово мнение ще спомогне приемането на изменения в Закона за търговията, които да бъдат насочени към понижение на ДДС или акцизите върху изкупната цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още