IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coface: Гърция ще остане в еврозоната

Българските фирми, които работят с гръцки компании, би трябвало да предвиждат авансови плащания поради вероятност от фалит, твърди Милена Виденова

17:14 | 15.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Coface: Гърция ще остане в еврозоната

Гърция ще остане в еврозоната, прогнозира френската компания за кредитно застраховане  Coface в изследване, представено в София.

Компанията за анализ и управление на риска има два сценария за Гърция - оптимистичен и песимистичен.

"По-вероятно е Гърция да остане в еврозоната", каза Милена Виденова, управител на Coface за България, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Според анализа на компанията Атина ще постигне компромис с кредиторите си, а и ЕС не иска да се стига до прецедент с излизането на страна от еврозоната. Анализаторите обосновават оптимизма си със стабилността на правителството в Атина.

Рисковият сценарий с банкова ваканция и нова валута е по-малко вероятен, смята компанията.

„Българските фирми, които работят с гръцки компании, би трябвало да предвиждат авансови плащания поради вероятност от фалит", заяви Виденова пред Bulgaria ON AIR. Като риск за България тя посочи искането на гръцките власти за увеличаване данъка върху стокооборота на български фирми до 26%.

Една четвърт от банковите активи в България са притежание на гръцки банки, посочи още експертът.

„Възстановяването е голямо предизвикателство и трудно ще се разграничим", смята управителят на Coface за България.

Гърция е първи търговски партньор на България с 11 000 гръцки компании, работещи на нашия пазар. Германските компании са почти двойно по-малко - 6000, посочи Виденова.

Най-голям дял в износа за Гърция от България има електроенергията с 5%, а най-голям дял във вноса за Гърция от България са нефтените масла с 18,5%.

Coface представи и анализ на риска и тенденциите в един ключов сектор – авиоиндустрията. 
Компанията посочва Азиатско-Тихокеанския регион като зона с най-голям потенциал за ръст, основан на демографските фактори.

Като бариера за инвестициите в Европа Coface посочва ограничението от 49,9% от превозвачите да са собственост на местни лица, спрямо такова за 25% в САЩ.

Coface предвижда силна конкуренция от страна на превозвачите от Персийския залив и ниско влияние на инцидента от Алпите със самолета на Germanwings. Водещ критерий за развитието на сектора според анализа е наличието на платежоспособно население - силната средна класа, която се развива в Азия /Индонезия, Филипини, Тайланд, Китай, Индия/.

За България френската компания предвижда положителен тренд на авиопревозите на пътници. Една трета от тях (29,9%) са реализирани от български авиокомпании. Лидер с най-голям оборот е националният превозвач България Ер. 

Целия коментар на Милена Виденова за риска в авиосектора може да видите в предаването за авиация и авиоиндустрия „Авиошоу“ на 18 април от 16:20 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още