IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Гърция е в несъстоятелност и трябва да фалира

Дори ако Атина расте с 10% годишно в следващите 10 години, няма да може да изплати дълговете си, заяви популярният инвеститор

14:09 | 17.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Марк Фабер: Гърция е в несъстоятелност и трябва да фалира

Гърция е в несъстоятелност и трябва да фалира, заяви пред CNBC популярният инвеститор Марк Фабер, като изтъкна, че в региона се разиграва "геополитическа игра на шах".

Коментарите на Фабер, който е главен редактор на Gloom, Boom & Doom Report, идват в момент на засилено напрежение между Гърция и нейните международни кредитори.

Организациите, които координират двата международни спасителни плана на страната на обща стойност 240 млрд. евро, заявиха, че Атина няма да получи последния транш от помощта на стойност 7,2 млрд. евро, докато не представи план за по-мащабни реформи.

Това провокира Фабер, който е известен с песимистичните си прогнози, да посочи, че фискалната ситуация в страната е неконтролируема.

"Дори ако Гърция расте с 10% годишно в следващите десет години, тя няма да бъде в състояние да изплати дълговете си назад", каза той. "Това е несъстоятелност... По-добре (Гърция – бел. ред.) да се изправи пред реалността... Тя трябва да изпълни задълженията си".

По думите на Марк Фабер страната може да напусне еврозоната и да приеме паралелна валута, въпреки че геополитическите фактори може и да блокират този процес. "Аз лично мисля, че това не е толкова икономически проблем, а политически въпрос", изтъкна инвеститорът.

"Европа и САЩ не искат Гърция да напусне еврозоната, защото ако го направи, други хора ще почукат на вратата на Атина – като руснаците или китайците може би. Това е една геополитическа игра на шах, която се играе в момента", добави той.

Фабер изтъкна още, че ЕЦБ ще изгуби много, ако Гърция обяви неплатежоспособност. По думите му Атина е в силна позиция да договори по-добри условия за своята спасителна програма и изплащането на дълга.

"Мисля, че ЕЦБ и европейските банки ще трябва да поемат огромни загуби по кредитите си към Гърция и покупки на облигации, които са направили, ако има фалит", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още