fallback

Гърция изплаща вноската от 750 млн. евро към МВФ

Служители на финансовото министерство в Атина са потвърдили изпращането на платежно нареждане за дълга, който трябва да бъде изплатен до утре

20:01 | 11.05.15 г. 8
Автор - снимка
Създател

Министерството на финансите на Гърция e oсъществило очакваното плащане в размер на 750 млн. евро към Международния валутен фонд (МВФ), с което слага край на дните на несигурност дали Атина ще използва вноската като разменна монета в продължаващите преговори с кредиторите си.

Служители на министерството са посочили пред Financial Times, че са изпратили платежно нареждане към Националната правителствена служба по сметките, за да се гарантира, че сумата ще пристигне в хазната на МВФ във вторник, когато погасяването на кредита става изискуемо.

"Заповедта да се плати е направена", е посочило официално лице от финансовото ведомство на Гърция.

Някои от членовете на управляващата партия СИРИЗА притиснаха министри да откажат плащането, докато финансовите министри от еврозоната в Брюксел не се съгласят да подкрепят напредъка, постигнат от двете преговарящи страни през последните дни.

Атина лобира яростно за подобна теза, което гръцките власти считат, че ще позволи на Европейската централна банка да повдигне тавана на издавания краткосрочен дълг и по този начин ще осигурил повече спокойствие на правителството.

Но според служители, участващи в срещата в Брюксел, гръцкият министър Янис Варуфакис е потвърдил, че Атина е извършила плащането по време на едночасовата сесия.

В неделя вечерта няколко гръцки официални представители заявиха, че правителството планира да задържи парите, ако финансовите министри от еврозоната не изпратят положително становище за преговорите, насочени към отключване на замразената помощ за Атина в размер на 7,2 млрд. евро.

"Тук ние говорим за политически ход от страна на Гърция", каза тогава гръцки правителствен служител относно възможното задържането на плащането. "Има споразумение с кредиторите, което трябва да се направи на политическо ниво".

Несигурността подчерта повишения политически залог за гръцкия премиер Алексис Ципрас, който бе принуден от кредиторите да се огъне под т.нар. "червени линии" в спасителните преговори.

"Червените линии по необходимост не са гъвкави", каза при пристигането си на срещата на Еврогрупата в Брюксел Варуфакис. "Но това, че нашите червени линии и техните червени линии са такива е безспорно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 10.09.22 г.
fallback