IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите настояват Гърция да свие публичните разходи с 3 млрд. евро

Целта е постигането на бюджетен излишък в размер на 1,1-1,2% от БВП през тази година

11:12 | 14.05.15 г. 1
Кредиторите настояват Гърция да свие публичните разходи с 3 млрд. евро

Преговорите между Атина и нейните кредитори – Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фондове (МВФ), известни вече като "институциите", са достигнали "най-трудната си и нестабилна точка", заяви в сряда гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис.

Кредиторите сега настояват Гърция да предприеме допълнителни мерки за съкращаване на разходи за 3 млрд. евро, за да постигне бюджетен излишък в размер на 1,1-1,2% от БВП през тази година, с който да започне постепенно да изплаща дълговете си. В момента Атина отчита първичен дефицит от 0,5-0,75% от БВП.

"В този момент е необходимо всички ние да помогнем разговорите да стигнат до своя край", заяви Варуфакис.

Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре, който е представителят на базираната във Франкфурт институция, която отговаря за преговорите с Гърция, предупреди също, че постигнето на необходимата конвергенция между Гърция и кредитните институции ще "отнеме време".

"Новото правителство има много по-различна програма и това ще отнеме време", отбеляза той.

В сряда затъналата в дългове Гърция успя да си осигури краткосрочно нови средства от капиталовите пазари. Атина успя да набере 1,138 млрд. евро за 13 седмици под формата на краткосрочни държавни ценни книжа. Доходността по книжата е сравнима с тази на облигациите от предходния месец - 2,7%.

Атина взе пари назаем, защото трябва да рефинансира 1,4 млрд. евро от дълга си, които са с падеж на 15 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
"Кредиторите сега настояват Гърция да предприеме допълнителни мерки за съкращаване на разходи за 3 млрд. евро, за да постигне бюджетен излишък в размер на 1,1-1,2% от БВП през тази година, с който да започне постепенно да изплаща дълговете си."Таз година шоколад от соя , догодина от м..!Валидно и за двете страни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още