IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорът между Гърция и кредиторите: Данъци, пенсиониране, заплати и пенсии

Атина отхвърля предложенията за нови икономии, иска да пречупи механизма, който възпроизвежда бедност

17:21 | 05.06.15 г. 7
Спорът между Гърция и кредиторите: Данъци, пенсиониране, заплати и пенсии

Данъците, реформата на пенсионно-осигурителната система и публичните разходи за заплати и пенсии – това са ябълките на раздора между правителството на Гърция и кредиторите ù, става ясно от предложението на гръцкото правителство към Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), разпространено от гръцкото посолство у нас.

Кредиторите на южната ни съседка настояват страната да събира годишно допълнителни приходи от ДДС в размер на 1% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Основното настояване е да отпаднат изключенията от общата ДДС ставка, като само за лекарствата и храните може да остане ставка от 11%. Кабинетът на Алексис Ципрас обаче иска да запази 6% ДДС за лекарствата, книгите и театрите, а ставка от 11% да се прилага за храните, вестниците и списанията, хотелите и водата с цел намаляване на крайните цени за потребителите.

ЕК, ЕЦБ и МВФ са поискали от Гърция да събира годишно по 2,65 млрд. евро данъци върху недвижимите имоти – колкото са приходите от извънредния данък върху имотите, който беше въведен от предишното правителство и който Ципрас обеща, че ще премахне, ако дойде на власт.

Кредиторите настояват още да се увеличи данъчното облагане за фермерите в Гърция. Същевременно кабинетът иска да облекчи данъчното бреме за населението с най-ниски доходи и да въведе извънреден данък върху печалбата на големите предприятия, данък за телевизионните реклами и лицензи, да увеличи данъка “лукс” от 10 на 13%, да въведе глоба за незастрахованите автомобили, да улесни процеса по събиране на глоби, за пресече нелегалната търговия с горива и да улесни проверките на банковите операции и за скрити капитали.

Кабинетът на Ципрас планира също така да запази извънредната вноска “солидарност”, която беше въведена също от предишното правителство по искане на кредиторите заради спасителната програма за страната. Вноската обаче се планира да се диференцира в зависимост от доходите. Ципрас предлага тези с годишен доход от 12 до 20 хил. евро да правят вноска в размер на 0,7%, докато за хората с доходи над 500 хил. евро годишно се планира тя да се увеличи до 8%.

Що се отнася до пенсионната система в Гърция, кредиторите и правителството на страната са постигнали съгласие само по една точка – обединяването на осигурителните фондове. Кабинетът на СИРИЗА е категоричен, че няма да намалява пенсии, нито да засяга съществуващи пенсионни права, но планира да работи за демотивация за по-ранно пенсиониране.

Основно искане на кредиторите е възрастта за пенсия в южната ни съседка да достигне 67 години, както и пенсиите да зависят от направените осигурителни вноски. Трите институции настояват разходите за пенсии да започнат да спадат с по 1% от БВП годишно, както и постепенно да отпаднат всички допълнителни пенсии.

Атина не приема и искането за намаляване на заплатите в публичния сектор, особено на най-ниските възнаграждения.

Що се отнася до целта за първичния бюджетен дефицит, който кредиторите на Гърция искат правителството да постигне, информацията потвърждава, че ЕК, ЕЦБ и МВФ предлагат драстично занижаване, както и данните, които изтекоха в медиите в сряда вечерта.

Съгласно старото споразумение през тази година Гърция трябва да постигне първичен излишък от 3%, който да се разшири до 4,5% през 2016 и 2017 г., а за 2018 г. се залага цел от 4,2%.

Кредиторите действително предлагат целта за тази година да се намали до 1%, а за следващите три години да е съответно 2%, 3% и 3,5%. Властите в Атина обаче искат целта за първичния излишък през тази година да се намали до 0,6%, а за следващите три години – съответно до 1,5%, 2,5% и 3,5% от БВП. Ползите за икономиката се изчисляват от управляващите на около 14 млрд. евро за целия период.

Според правителството на Алексис Ципрас по-ниските първични дефицити ще пречупят механизма, който възпроизвежда бедност, и ще възстановят бюджетния баланс.

Отхвърлят се предложенията за нови мерки за икономии и допълнително намаляване на заплатите и пенсиите, но се настоява за преструктуриране на държавния дълг. Предлага се и инвестиционна програма, която ще акцентира върху инфраструктурата и новите технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Не е важно аз как се чуствам, важното е че от днес ТИ си по-малко глупав. :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
Invcom
преди 8 години
Aa извинявай господин "умнико" не знаех, че доставките от ЕС са освободени от ДДС, както и че единствено нощувките от туризма са освободени от ДДС :)))) Сега по-умен ли се чувстваш ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
ЗДДС, Чл. 66 (2):Данъчна ставкаЧл. 66. (1) Ставката на данъка е 20 на сто за:1. облагаемите доставки, освен изрично посочените като облагаеми с нулева ставка;2. вноса на стоки на територията на страната;3. облагаемите вътреобщностни придобивания.(2) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.04.2011 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Данъчната ставка за настаняване, предоставяно в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани, е в размер 9 на сто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
abdul
преди 8 години
Глупав си ти. У нас НЕ на всичко ДДС е 20%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 8
Invcom
преди 8 години
Еее много са глупави тия гърци .. не могат ли да направят като при нас 20% ДДС на всичко на книги на лекарства и т н. Ако нас утре Брюксел ни натисне за 10% бюджетен излишък нашите "родолюбци" ще направят ДДС-то и 30% ако трябва. Слава на "демокрацията" "капитализма" "неолиберализма" "невидимата ръка" на Адам Смит и т н. Ако сте от олигарсите които се възползват от "липсата на държава" може да ми цъкнете малко минусчета :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Има неща за които Гърция не е права но ги защитавам за преструктуриране на държавния дълг ,че лихвата по него не може да е повече от 0,1%Трябва данък лихва по държ.дълг тоест така да се направи ,че ако се вдигне да се вдига и данъка Лихвата е доход както например наема на къща също се облага но при държ.дългове тъй като са най-сигурни означава ,че трябва малка лихва - правилата трябва да се променят поради много причини и защото става въпрос за организирана престъпна група Тоест защо държавите не взимат заем от държ.монетарна банка или от ЕЦБ както САЩ взима от ФЕД Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява за държ.банки и инфлацията - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmСтатията за френският дълг е добра за да се схване същността - http://bg.mondediplo.com/article1280.html,и съм обяснил основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още