IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последният шанс за Гърция

МВФ и ЕК вече показват признаци на отчаяние, Германия обмисля план в случай на гръцки фалит. Ето кои са най-важните въпроси и отговори

12:09 | 12.06.15 г. 42
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гърция разполага с все по-малко време. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гърция разполага с все по-малко време. Снимка: Ройтерс

Повдига ли ви се вече от думата „Гърция“? Много добре ви разбираме. По подобен начин вероятно се чувстват и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард. През последните два дни първо председателят на ЕК, а след това и служители на МВФ провалиха срещи с гръцката делегация, защото не виждат напредък в преговорите.

„Топката е в полето на Гърция“, заяви говорител на МВФ в четвъртък, след като представителите на фонда напуснаха шумно преговорите заради липсата на какъвто и да е напредък. 

Днес се появи още един обезпокоителен сигнал. Според информация на Bild германското правителство вече се подготвя сериозно за държавен фалит на Гърция. Според медията се обсъжда възможността в подобен случай да се въведе контрол на капиталовия трансфер. Правителствените експерти в Берлин работели над плана в тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ). Въпреки това все още германското правителство не разполагало с конкретен план как да реагира в случай на фалит.

„И канцлерът вече знае, че времето няма да стигне, за да се спаси Гърция до 30-и юни“, цитира Bild високопоставен дипломат. Дори да се стигне до конкретно споразумение, нова спасителна програма трябва да бъде гласувана от редица парламенти, включително от германския Bundestag, а това ще отнеме време.

Ето защо членството на южната ни съседка в еврозоната повече от всякога виси на косъм. Ето кои са най-важните въпроси и отговори по темата, събрани от редакцията на Investor.bg:

Какво означава отлагането на срока на плащане, което МВФ предостави на Атина в началото на юни?

През миналия петък Гърция не успя да плати транш към МВФ от 300 млн. евро. Страната предпочете да обедини всички дължими през месеца траншове в един пакет от 1,6 млрд. евро, който трябва да се плати до края на юни. Ако дотогава получи пари от кредиторите си. МВФ се съгласи на това предложение, но според анализатори това може да е последният жест от страна на фонда.

Как изглежда графикът за плащанията?

Доста е натоварен. Споразумение трябва да има до 18-и юни, когато има среща на финансовите министри на еврозоната, защото до края на юни и редица национални парламенти трябва да дадат зелена светлина, сред които Bundestag. Именно за германския парламент се спекулира, че ще прокара трудно каквито и да е нови помощи за Гърция.

До каква степен са раздалечени позициите на кредиторите и гърците?

Доста. ЕС, ЕЦБ и МВФ са очевидно готови да смекчат изискванията си по отношение на първичния излишък. По този параметър Гърция трябваше да постигне плюс от 3 на сто през тази година, а през следващите две – от по 4,5%. Това обаче е невъзможно, тъй като след избирането на СИРИЗА страната отново попадна в рецесия. Сега вече кредиторите са готови да приемат излишък от едва 1 на сто за тази година, а след това – 2 и 3 процента. Иначе казано – някога планираното намаление на дълговете ще се случи по-късно.

Друг спорен момент е преди всичко пенсионната система. Тук Атина трябва да съкрати разходи в размер на 1% от своя брутен вътрешен продукт.

Въпреки това обаче гръцките власти отказват каквито и да е съкращения на заплати и пенсии. Освен това те настояват за преструктуриране на дълговете и инвестиционен план, за да може икономиката на страната отново да дръпне. Гръцката икономическа преса спекулира, че предложенията на Атина ще вкарат в хазната 1,8 млрд. евро. Но предложенията на кредиторите предвиждат тази сума да е в размер на 3 млрд. евро.

Замислят ли се нови трикове, за да се задържи някакси Гърция в еврозоната?

Вероятно. Почти 11 млрд. евро, които засега бяха предвидени за преструктуриране на изпаднали в затруднение гръцки банки, могат да бъдат предоставени за плащане на дълговете. Защото през юни има доста траншове.

До каква степен кредиторите могат да отстъпват пред Атина?

Не още много. МВФ показва, че е доста гъвкав при някои решения, но по отношение на евентуален бъдещ трети пакет с помощи няма да участва. Все повече страни от еврозоната междувременно също започват да се противопоставят на постоянните отстъпки пред гърците. По-бедни държави, като Словения например. А другите изпаднали в криза страни се питат защо са спазвали правилата, които очевидно за други не са толкова стриктни.

Как реагират самите гърци? 

Спестяванията в гръцките банки са се свили от април насам от 160 млрд. евро до 120 млрд. евро. Обемът на харчените в Гърция банкноти според Economist само през тази година обаче е набъбнал с над 10 млрд. евро. Гърците предпочитат да харчат сега, преди средствата им в евро в банките да се превърнат в безсмислени драхми. Освен това се покачва и отливът на капитали, което може да се разчете в техническия анализ чрез т. нар. салда на Target-2 на гръцката централна банка. Според Barclays задълженията ѝ към евросистемата нарастват от април насам от 160 млрд. до 220 млрд. евро.

Как реагира пазарът на облигации? 

Учудващо спокойно. Дву- и четиригодишните облигации на Гърция, чиято доходност през тази година вече доста нарасна, са стабилни в петък. Доходността не расте засега. И застраховките в случай на фалит не се покачват драматично. 

Ще падне ли Ципрас от власт?

Напълно е възможно. По думите на заместник-министъра за социалната сигурност Димитрис Стратулис гръцкото правителство може да свика предсрочни избори, ако кредиторите не смекчат изискванията си. „Кредиторите искат да наложат тежки и строги мерки“, заяви Стратулис, известен с твърдата си позиция. „Ако те не се откажат от пресирането, правителството ще трябва да намери алтернативни методи. Избори“.

Редица анализатори са на мнение, че дори ако Ципрас се споразумее с кредиторите, в резултат той ще трябва да представи договорката за гласуване в парламента в Атина. А ако получи гласове от други партии, за да си осигури мнозинството, това ще раздели коалцията.

Ако бъде избегнат Grexit (излизане на Гърция от еврозоната) сега, ще плащат ли вече само европейците? 

Така изглежда. Тогава европейците ще разполагат с повече свобода без строгия МВФ, който се опира на правилата, важащи за всички членове. Трети спасителен пакет би могъл да бъде в размер на 50 до 80 млрд. евро, показват изчисленията. 

Ще се стигне ли до "подстригване" на дълга, т.е. частичен отказ от дълга?

Да, както и да се нарича тази стъпка. Независимо дали става дума за подстрижка, или за отлагане на плащанията в далечно бъдеще. 

Задълженията на страната са толкова високи спрямо икономическото ѝ постижение, че тя няма да може да изплати реалния си дълг и след 100 години. Неслучайно финансовият министър Янис Варуфакис заговори за въвеждането на „вечни облигации“ - един вид „постоянни, безсрочни или вечни облигации“, които ще заменят боновете, които държи в момента ЕЦБ. Това на практика би значило, че страната може и никога да не плати тези дължими суми, което би значело опрощаване на част от дълга.

Какво би означавал един Grexit за капиталовите пазари?

Много експерти не очакват сериозни последици, но това е спорно. UBS например даде конкретни изчисления още през пролетта. Капиталовият пазар на Италия би се свил с една пета, този на Испания – с една четвърт, а световният индекс – с една десета. Европейският банков индекс би могъл да се срине с 30 на сто. Най-малко би била засегната Азия.

Новините за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 4 rate down comment 2
driverf1
преди 8 години
Стоят,но няма кой да ги забележи.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 10 rate down comment 1
Pivoley
преди 8 години
Може да искат лихва 0,10%, но няма да я получат, поради ред причини. А основният коз в ръцете на кредиторите се казва ELA. В момента, в който ЕЦБ спре да финансира гръцките банки, то те ще трябва да въведат капиталови ограничения. Това от своя страна означава силна рецесия на икономиката и спад на бюджетните приходи. При липса на външно финансиране, обаче Гърция ще е принудена да ореже разходите си, най-вероятно доста повече от исканото към момента от кредиторите. Тъй че, в дългосрочен план кредиторите стоят далеч по-добре на шахматната дъска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 5
abdul
преди 8 години
Може и така да стане. Проблема е, че тръгнат ли да се военизират моментално русия ще застане от едната страна, а този филм вече сме го гледали и подозирам, че от това най-много ги е шубе в брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 11 rate down comment 2
prodigal
преди 8 години
Евро фондовете ще са им най-малкият проблем. Ще има и насилие, вероятно ще се съживят проекти като: червени бригади, оранжеви революции, местни крайно десни/леви и т.н. цялото меню, което предлагат правителствени и неправителствени специализирани служби.Парите са твърде много, за да остане ненаказан арогантен отказ на връщането им. Лош пример е най-малкото.Иначе се случва да изпадне някой в неплатежоспособност, например България в началото на 90-те. Нормално е длъжника да преговаря какво може да си позволи да плаща, но не е нормално да твърди, че не просто му трябва да ползва кола, ами му е необходима лимузината с кожен салон, с която си е свикнал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 1
prodigal
преди 8 години
Евро фондовете ще са им най-малкият проблем. Ще има и насилие, вероятно ще се съживят проекти като: червени бригади, оранжеви революции, местни крайно десни/леви и т.н. цялото меню, което предлагат правителствени и неправителствени специализирани служби.Парите са твърде много, за да остане ненаказан арогантен отказ на връщането им. Лош пример е най-малкото.Иначе се случва да изпадне някой в неплатежоспособност, например България в началото на 90-те. Нормално е длъжника да преговаря какво може да си позволи да плаща, но не е нормално да твърди, че не просто му трябва да ползва кола, ами му е необходима лимузината с кожен салон, с която си е свикнал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
2002год. когато Гърция прие еврото имаха 83% държ.дълг тоест защо Брюксел си затвориха очите - защото френски и немски банки даваха около 160 млрд.евро за да се купуват техни стоки предимно оръжиеНе е луд този който яде баницата а този който му е дава - и Гърция има вина с 13 и 14 заплати и пенсии но основната вина е на Брюксел и към днешна дата остава само лихва до 0,1%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 21 rate down comment 2
system_foult
преди 8 години
А и още нещо,много хора развиват теория как безстрашния Гръцки народ се сдобил с кредити без да разбере.Има села по островите на които цялото населени се води инвалиди за да има поминък.13 14 15 заплата.Машинистите взимаха по 8000 евро.Пенсия 2000 евро за 10 години стаж.Мога да изреждам още.Аааа добавка "стара мома" или пенсия стара мома стара мома ,когато навърши 40 ,има право да получава пенсия ,тъй като няма мъж ,който да я храни. Пенсията е 50 % от последната заплата на баща и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 12 rate down comment 2
system_foult
преди 8 години
Някак си не ми се вярва Гръцката риторика да пожъне успех при швабите при които е характерно в новата им история желание за затриване на големи групи от обществото:)Може би ако бяха приели и се направят впоследствие на разсеяни имаха някакъв шанс но сега....Танц с Русия.....?Съмнявам се,едва ли Руснаците са склонни да наливат по 7-8 милиарда евро на година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
'Неслучайно финансовият министър Янис Варуфакис заговори за въвеждането на вечни облигации - един вид постоянни, безсрочни или вечни облигации, които ще заменят боновете, които държи в момента ЕЦБ. Това на практика би значило, че страната може и никога да не плати тези дължими суми, което би значело опрощаване на част от дълга.'' - накрая е глупаво защото се плаща главницата когато имат пари а те имат много Гърция има много пари но трябва да се инвестират за растеж а не за лихви казва проф. Джоузеф Стиглиц пред Bloomberg - http://darikfinance.bg/***/115051#comments''Нов доклад на МВФ твърди, че страните не трябва да изплащат заемите си за сметка на икономическия си ръст''(коментар 16) - http://***.investor.bg/analizi/91/a/kolko-mnogo-e-prekaleno-mnogo-196144/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 10 rate down comment 5
SS-23
преди 8 години
Нищо лошо към обикновените гърци, но отричането на реалността е болестно състояние.----и аз това казвам - много е важно да се вижда ясно реалността и да се дава сметка за това... ама това важи и за двете страни! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още