IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor's понижи отново рейтинга на Гърция до CCC

„Решението трябва да даде възможност страната да се върне към растеж със социално единство, но и с поносим дълг“, твърди Алексис Ципрас

09:29 | 11.06.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ципрас:&nbsp;Европейците осъзнаха необходимостта от намиране на жизнеспособно решение за Гърция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас: Европейците осъзнаха необходимостта от намиране на жизнеспособно решение за Гърция. Снимка: Ройтерс

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи още кредитния рейтинг на Гърция. Оценката за дългосрочните задължения е намалена от "CCC+" до "CCC" с отрицателна перспектива, съобщи агенцията, цитирана от Ройтерс.

S&P подчерта, че Гърция е отложила предстоящите през този месец плащания на кредитите към Международния валутен фонд (МВФ) за края на месеца, което може да означава, че „гръцкото правителство дава приоритет на плащанията на пенсии и други социални разходи за сметка на плановите си задължения за изплащане на дълга“.  

Междувременно най-висшият гръцки съд задължи заплашената от изпадане във фалит държава да отмени решение за намаляването на пенсиите. Съдът реши, че съответният приет през 2012 г. закон е противоконституционен. Решението противоречи на гръцкия закон и на Европейската конвенция за правата на човека, защото е лишило пенсионерите от правото на достоен живот, реши съдът.

Въпреки това пенсиите не трябва да се вдигат с обратна дата, но все пак според икономисти общественият бюджет ще се натовари допълнително от отмяната на намаленията в бъдеще с до 1,2-1,5 милиарда евро годишно. 

Под натиска на международните кредитори правителствата в Атина взеха решения на няколко пъти през последните пет години да намаляват пенсиите. С решението от ноември 2012 г. всички основни и допълнителни пенсии бяха намалени с пет до десет процента, а редица пенсионери и асоциации на пенсионери подадоха жалба в съда и сега получават възмездие, предава DPA.

„Европейците осъзнаха необходимостта от намиране на жизнеспособно решение за Гърция, заяви междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас след разговора си в сряда вечер с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел. 

„Решихме да засилим преговорите, за да бъдат преодолени оставащите различия, за да постигнем решение в близко бъдеще", заяви Ципрас след продължилата близо два часа среща с Меркел и Оланд.

Както Ципрас, така и говорител на германското правителство определиха разговорите като "конструктивни". Гръцкият премиер каза, че решението трябва да даде възможност на Гърция да се върне към растеж със социално единство, но също с поносим дълг. Същевременно той пподнови призивите си за преструктуриране на гръцкия дълг, за което ЕС казва, че може да стане само след постигането на споразумение с кредиторите, допълва Ройтерс.

Германският канцлер Ангела Меркел даде да се разбере преди срещата, че Ципрас трябва да преговаря не с нея и с Оланд, а и с трите институции, които представляват кредиторите - Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Преговорите обаче са в задънена улица, тъй като Гърция отхвърля исканията на кредиторите за намаляване на пенсиите, за реформи на пазара на труда и предложените цели за бюджетни излишъци. Гърция може да просрочи плащанията си по дълга в края на месеца, ако не получи средства от кредиторите, отбелязва Ройтерс. В края на месеца Атина трябва да върне 1,6 млрд. евро на МВФ.

Срещата на Ципрас, Меркел и Оланд беше петият им разговор за по-малко от две седмици, което показва сериозността на усилията на най-високо равнище за предотвратяване на провал, който би принудил Гърция да напусне еврозоната, посочва още Ройтерс.

Повече за решението на рейтинговата агенция можете да разберете от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на TB Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 18 rate down comment 4
крас
преди 8 години
ЧЕТА И МЕ ОБХВАЩА ГНЯВ!Решението за намаляне на ПЕНСИИТЕ "противоречи на гръцкия закон и на Европейската конвенция за правата на човека, защото е лишило пенсионерите от правото на достоен живот" е решил гръцкия съд.КАК СТОЯТ НЕЩАТА У НАС!!Ние сме много "добре" но пенсионната възраст и години за пенсиониране се вдигат! А пенсиите НИ отговарят на дневната разкладка във ФАШИСКИТЕ лагери на СМЪРТТА. ЕСТЕСТВЕНИЯ ПОДБОР е принципа който нашите родни червени КХМЕРИ налагат като метод за оцеляване!ГЪРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ СА ДВЕ НЕСЪПОСТАВИМИ НЕЩА. Това което трябва да се случи в Гърция се случва у нас, а те не се лишават от нищо. ДОСТОЙНИТЕ СТАРИНИ СА ЗА ДОСТОЕН НАРОД, А НЕ ЗА НАРОД ***. ТОВА ЩЕ КАЖА И ЩЕ СВЪРША.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 11
SS-23
преди 8 години
Междувременно най-висшият гръцки съд задължи заплашената от изпадане във фалит държава да отмени решение за намаляването на пенсиите. Съдът реши, че съответният приет през 2012 г. закон е противоконституционен. Решението противоречи на гръцкия закон и на Европейската конвенция за правата на човека, защото е лишило пенсионерите от правото на достоен живот, реши съдът.---Не мога да повярвам !! Това се казва съд, това се казва държава, това се казва премиер! Гърция ще я бъде ... за разлика от смешната държавица - бг!Европейците осъзнаха необходимостта от намиране на жизнеспособно решение за Гърция, заяви междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас след разговора си в сряда вечер с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел.---Голям, много голям излезе този Ципрас! Ако държи така фронта - има голямо бъдеще това момче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Pivoley
преди 8 години
Като гледам и кредиторите са доста далече от истината. Интересно как вдигането на ДДС ще доведе до икономически ръст? Най-много да скапе още повече положението. Надявам се, че кредиторите са чували за Кривата на Лафер. Същото се отнася и за пенсиите. Там най-удачно е да се вдигне възрастта. Ако ще се правят някакви реформи, то те трябва да включват намаляване на раздутата държавна администрация и либерализация на трудовия пазар. А най-удачно е просто да се поставят конкретни фискални цели (примерно 1% първичен излишък за 2015г., 2% за 2016г., 3% за 2017г.) и гърците сами да си решат как ще изпълнят тези цели, като при неизпълнение се спира програмата, до изпълнение на заложените цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
nobel
преди 8 години
Сакън ! Ни пишети таквиз рабути, чи нъл знаити, че от добрите новини за Гърция зависят всички американски борси. Да чакаме ли сега лоши новини от Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още