IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия обмисля да предложи на Гърция гъвкава сделка за предоставяне на помощ?

Според Bloomberg Атина трябва да изпълни поне една икономическа реформа и да се ангажира с останалите мерки, за да се отключи последният транш

18:58 | 10.06.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел може да се задоволи, ако  Гърция се ангажира с най-малко една икономическа реформа, поискана от кредиторите, за да се отключи възможността за блокираните засега спасителни средства, твърдят двама души, запознати с позицията на Германия и цитирани от Bloomberg.

Германците публично все още настояват за целия пакет от мерки, който включва по-високи данъци, продажби на държавни активи и по-малко щедри пенсионни обезщетения, но те могат да се задоволят първоначално и само с ясен ангажимент от страна на гръцкото правителство за останалите мерки, за да се отключи помощта, казват източниците, които са поискали да не бъдат идентифицирани. 

Докато програмата за помощ за Гърция изтича на 30 юни и засега няма изгледи за сключване на сделка, коментарите отразяват повече германската гъвкавост, отколкото показват публичните изявления на правителството. Меркел и френският президент Франсоа Оланд може да проведат по-късно днес разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас в кулоарите на Срещата на върха на Европейския съюз, за да се опитат да пробият безизходицата.

„Ако има желание, ще има и начин да се случи“, заяви Меркел пред репортери при пристигането си в Брюксел. „Целта е да запазим Гърция в еврозоната“.

Все пак тя подчерта, че Ципрас пръв трябва да покаже такава готовност, посочва AFP. Меркел обаче припомни, че преговорите за гръцкия дълг трябва да продължат с трите институции - ЕС, МВФ и ЕЦБ.

Меркел е на мнение, че Гърция трябва да спазва споразумението, сключено през февруари с партньорите от еврозоната, което даде на премиера Алексис Ципрас допълнителни четири месеца да направи икономическите реформи, нужни за отпускане на последния транш от 7,2 милиарда евро, припомня агенцията. Германският канцлер не е оповестявала публично подробности за възможно споразумение, но е казвала, че каквито и мерки да вземе Ципрас, те трябва да имат резултат, за да стане по-поносимо гръцкото дългово бреме. 

Oт своя страна френският президент Франсоа Оланд от своя страна призова за бързо приключване на преговорите между Атина и кредиторите й.  При пристигането си в Брюксел той изтъкна: "Ще имаме само едно послание: сега трябва да бързаме, да не се мотаем, да не позволяваме да се мисли за решения, които биха били лоши и за Гърция, и за Европейския съюз, и за еврозоната". Пред журналисти в Брюксел той настоя "да работим, да бързаме и да приключим".

По думите му, ако е възможно заедно с Меркел, Ципрас (гръцкия премиер) и други държавни ръководители ще бъде повдигната темата за Гърция. Той каза това в момент, когато в кулоарите на срещата на върха се чуват слухове за възможна среща между ръководителите на Германия, Франция и Гърция. 

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Скинас съобщи, че според заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог, Валдис  Домбровскис, има възможност за гъвкавост и някои мерки, предложени от кредиторите, да бъдат заменени с мерки с подобен  ефект върху държавните финанси, по.-специално в сферите на ДДС и на пенсиите.

Все пак Скинас подчерта, че Домбровскис е изтъкнал необходимостта да се приемат всички цели за гръцкия  първичен излишък - бюджетът, изключващ дълговете и плащането на лихви. 

Всичко по темата тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 1
watergateory
преди 8 години
имах предвид, ЕЗ, ЕС и т.н. СА престъпни механизми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
watergateory
преди 8 години
Много бъркаш ако мислиш, че българските продажни политици биха се държали на нивото на Ципрас и Варуфакис. Нас политиците с лека ръка ни заробват, продават и препродават! Съответно едно задлъжняване на БГ като при Гърците би означавало тотално поробване за следващите 1000 години поне. ЕЗ не е престъпен механизъм, както ЕС и т.н.. Има хиляди други начини да се повиши стандарта на живот, без изобщо да се споменава думата дълг! Погледнете какво прави Румъния с корумпираните ***! Чудно как от САЩ не са се намесили, за да ги дръпнат в ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 8 години
Естествено че Европа ще "спаси" Гърция . Това все пак не е СССР която в началото на 80-те отряза трансферите на сателитите си , а след това 2 десетилетия се чуди що се разпадна източния блок
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 6
Грую Груев
преди 8 години
И аз не съм ти цъкнал минус, но това, което си дал като данни е тотално невярно - GDP Per capita на Гърция през 2004 - 21 677, 2013 - 21 956 $, България 2004 - 3 533, 2013 - 7 498, GDP на Гърция през 2004 - 239,6 млрд $, 2013 - 242 млрд. $, България 2004 - почти 26 млрд $, 2013 - 54,5 млрд $. Дори и да хванем тези данни, които също са малко кофти избран период, все пак Гърция пада от 5 години и то сериозно, върха й е 2008, а през 2004 имаха Олимпиада, то пак сме толкова далече от тях, че не е истина - качили сме се от 10% от БВП-то им на 20% - уау, и това при положение, че те не са мръднали в периода 2004-2013. Е, ако ти наричаш това успех и това при положение, че последните 10 години сме супер - влязохме в НАТО, влязохме в ЕС, наливат се милиарди, изостанали сме много, т.е. има огромен мегдан за наваксване и сме като скачени съдове с ЕС, т.е. няма как да сме чак толкова зле на теория и т.н. , то аз не го наричам успех, а *** политика.Данните са на Световната банка. Лек ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Германия обмисля да предложи на Гърция гъвкава сделка ...--------------------------------Да не би това да са "добрите новини", които подкрепиха американските борси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
Ironhorse
преди 8 години
Може ли да цитирате епитет или намек с дума, с които да внушавам в една или друга посока отношение.Ако Вие сам преценяват, че аватарът Ви е некоректен и/или неприличен, то си е за Ваша сметка.А за моят аватар ...Ами аз нямам аватар, а само никнейм, което както се казва е друга бира.Лек ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 3
Ironhorse
преди 8 години
Добро утро,напълно споделям мнението Ви.Факт - във форума по един или дриг начин са се оформили две групи, които са огледало на обществото ни.Първата на тарикатите, които не искат да учат, работят и създават, а да потребяват дори с цената на измама, което е висша форма на съществуване.Те съзнават, че не това е начина, но тогава използват мотото: "Животът не е справедлив". Но ако на тях им се случи нещо лошо, леле майко какъв вой надигат че държавата, обществото са пропаднали щом не могат да им помогнат.Втората група са тези, които съзнават че да мамиш не е правилно, и въпреки че могат да го правят, не се възползват от възможността, защото имат ценностна система. Разбира се за първите, втората група хора са глупци, защото имат възможност, но не се възползват да мамят.Креативните хора не мислят как да мамят, а да създадат нещо полезно, което да бъде искано като продулт.Докато има хора в България, които заявяват: "Ако аз съм на власт, и аз ще крада" - управия няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 4
Pivoley
преди 8 години
Не съм ти цъкал минус, но има някои слабости в мнението ти. Като, например, че гърците си живеели перфектно. Да ти намопня ли колко е безработицата в Гърция? Да ти намопня ли от колко години гръцката икономика е в рецесия? Да те питам ли още колко години Гърция ще е в рецесия? Само ти предлагам да сравним как се развива БВП на България спрямо това на Гърция през последните 10 години. През 2004г. нашето БВП е 36% спрямо гръцкото. През 2013г. процентът вече е 62%, въпреки стагнацият на нашата икономика. Тъй че, айде, моля по-полека с изхвърлянията. Има си някои неизменни икономически закономерности, които и най-хитрият политик не може да излъже в дългосрочен план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Супер , пич !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 9
Kaoru
преди 8 години
Слагам ти "минус", просто 'щот не ме кефиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още