IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите на Запада са ограничили операциите между руските и китайските банки

Чуждите компании не са в състояние да привличат капитали на вътрешния пазар в Китай, заяви първият зам.-председател на VTB

15:40 | 16.06.15 г.
Санкциите на Запада са ограничили операциите между руските и китайските банки

Китайските кредитори ограничиха броя на операциите с руски банки след въвеждането на западните санкции, заяви първият заместник-председател на руската банка VTB Юри Соловьов.

"(Санкциите са – бел. ред.) oсновният проблем, който възпрепятства развитието на двустранното сътрудничество. Китай премина към противоречива позиция по отношение на руските банки след въвеждането на санкциите от САЩ и ЕС. В момента повечето китайски банки не извършват междубанкови сделки с руски банки. В допълнение, китайските банки намалиха значително участието във външнотърговски сделки, включително за финансиране на търговията", пише той в свой анализ за FinanceAsia Magazine.

Соловьов казва също, че чуждестранните компании не са в състояние да привличат капитали на вътрешния пазар в Китай. За тази цел чуждестранните емитенти трябва да получат разрешение от Държавния съвет, Централната банка и Министерството на финансите. Въпреки това няма ясно определени процедури за получаване на такива разрешения. Досега достъп до местния капиталов пазар имаха само финансови институции като Международната финансова корпорация и Азиатската банка за развитие.

В същото време според Соловьов Шанхайската фондова борса може да бъде алтернатива за листване на глобални депозитарни разписки на руски емитенти. "VTB ще помогне за привличането на тази голяма част от инвеститорската база", добави той.

Според първия заместник-председател на VTB в дългосрочен план Русия вижда Азия като силен партньор, който е в състояние да компенсира традиционните пазари. В тази връзка разширяването на дейността в Азия е един от приоритетите за VTB. "Набирането на средства е само част от един процес на мащабна експанзия на отношенията между Русия и Китай", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още