IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите срещу Русия заздравяват режима на Путин

Руснаците възприемат западния натиск като насочен към гражданите на страната, а не към Кремъл, смята Андрей Колесников

11:53 | 12.04.15 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Санкциите срещу Русия заздравяват режима на Путин

Западният подход към Русия се основава на предположението, че продължаващия натиск върху страната ще накара режима на президента Владимир Путин да направи отстъпки или дори да падне. Това обаче няма нищо общо с действителността, пише за project-syndicate.org Андрей Колесников от Carnegie Moscow Center, който се занимава с руски политики и институции.

Предположението, лежащо в основата на ефикасността на западните санкции, е, че рязкото икономическо влошаване, което те предизвикват, ще настрои руската общественост, особено финансовия и политически елит, срещу Кремъл. Смята се, че Путин няма да бъде в състояние да издържи на нарастващо несъгласие от богатите градски райони и разрастващата се средна класа в страната.

В същото време се предполага, че военният натиск - под формата на потенциална военна помощ за Украйна - по подобен начин ще мобилизира обикновените руснаци срещу Путин. Нежелаейки да видят своите синове да умират за Донбас, те ще образуват антивоенното движение, което ще го принуди да обуздае своите териториални амбиции.

Притиснат отвсякъде, на Кремъл ще се наложи да промени политиката, и може би дори да започне да се демократизира.

Това, което западните политици не успяват да разберат, е, че е по-вероятно да накарат руснаците да се сплотят зад режима, отколкото да го подкопаят. Проучванията на общественото мнение показват, че руснаците възприемат западния натиск и санкции не като насочени към Путин и приближените му, а към Русия и нейните граждани. През януари 69% от руснаците поддържаха политика на Кремъл в Украйна, според проучване на независимия център Левада.

Във всеки случай подкрепата за Путин не е непоклатима. В действителност има широко подозрение за корупция в неговото управление. Руснаците обаче имат дълга традиция в защитата на своите сънародници от външни лица, а в този случай сънародниците под атака са Путин и неговото правителство.

Руската пропаганда експлоатира национализма, умело използвайки настроения и образи от Втората световна война. Известна в страната като Великата отечествена война, за много руснаци тя остава свещена борба срещу германското нашествие. Ето защо Кремъл „претопля“ унизителни исторически термини като "нацисти" по отношение на сегашните политически елити в Украйна.

Руското общество е милитаризирано в продължение на десетилетия, ако не и столетия. Бойната готовност бе една от най-важните споделени ценности в Съветския съюз - чувство, отразено в лозунга изписан върху значките на деца, отличени в спорта: „Готов за работа и отбрана".

Именно в този контекст Путин успя да използва западния натиск като средство да си възвърне подкрепата на много руснаци, които само преди няколко години се чувстваха откъснати, ако не и отчуждени, от неговото управление. С представата за реална или въображаема заплаха за отечеството средният руснак подкрепя лидерите на страната.

Едва ли и руската средна класа, която съставя 20-30% от населението, може да е голяма заплаха за Путин. Тя като цяло е лоялна към режима му, след като голяма част от нея дължи богатството си на високите цени на петрола и на икономическото възстановяване през първата декада на века.

Руските социологически проучвания показват, че колкото е по-висока позицията в обществото, толкова е по-вероятно да се гласува за управляващите. Мотивите са различни - някои направиха състояние по време на икономическото възстановяване, докато други са просто доволни от статуквото.

Всъщност само една малка част от средната класа присъстваше на протестите в края на 2011 и началото на 2012 г., като повечето от тях се концентрираха в Москва. При всички положения обаче мерките на Путин срещу несъгласните бяха предсказуемо безмилостни. Той затегна законодателството, насочено към задушаване на гражданското общество, инспирира дела срещу протестиращи и блокира дейността на Алексей Навални, обещаващ политик от опозицията.

Тези усилия имаха траен ефект върху групите, които бяха в основата на протестното движение.

Руснаци от всички сфери на живота показаха, че предпочитат пасивната адаптация пред протестите. На фона на нарастващия икономически натиск средната класа в Русия страни от политическа активност. Работническата класа не е по-различна. Колкото повече Западът увеличава натиска си, толкова по-малко вероятно е това да се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 9 rate down comment 6
Stefan--L
преди 9 години
Неззнам дали управлението на Путин е режим при 89 % одобряване на политиката му от руснаците ! Но нашето членство в еврошвестерският хомосекссуален съюз е точно най лошият режим и геноцид в който България е попадала след освобождението си от турско
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 0
tisia
преди 9 години
....слагам минус,защото на страни като Гърция и Турция не им пречи членството в НАТО,за да натискат за своя ,индивидуална и по-различна от наложената на нас, политика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 13
MZ/X
преди 9 години
Когато пишеш, че е нямало санкции проверявай малко историята, защото има хора които са запосзнати с нея :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 15
MZ/X
преди 9 години
Като добавиш към санкциите на КоКом и срива на цената на нефта от 1982-86-та година и се получи срива на СССР.Сега положението не е по различно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 14
MZ/X
преди 9 години
Координационен комитет за контрол на износа, повече известен като КоКом / Коком или КОКОМ (на английски: Coordinating Committee for Multilateral Export Controls, CoCom / Cocom, COCOM) е международна организация със седалище в Париж, създадена от страните от Западния блок (главно от НАТО) през 1949 година[1] за многостранен контрол на износа в СССР и другите страни от Съвета за икономическа взаимопомощ.В епохата на Студената война Комитетът съставя списъци на стратегически стоки и технологии, забранени за износ в страните от Източния блок, налага ограничения по използване на стоките и технологиите, разрешени за доставка по изключение. Разработва и стратегия за контролирано технологично изоставане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Американчетата ето ви го тука СПЕЦИАЛНО от АМЕРИКАНЦИТЕ да скивате кво казват самите ТЕhttps://***.youtube.com/watch?v=azP2FOpbEYEСпециално за @Avalona и Patiliana че на тях им тряя специално нещо от Америка еми ето директно от Америка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Кои точно санкции събориха съветския съюз, че нещо не си ги спомням. Тогава НЯМАШЕ санкции. Категорично. Напротив - германците платиха едни пари за обединението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 8
Stefan--L
преди 9 години
За разлика от нашите управляващи руснаците си обичат президента който ги обедени и издигна икономиката на Русия ! Путин е едни от най великите фигури в историята на Русия единствено той се противопостави на смешната европа и агресивната америка който се опитаха чрез подкупи и майдани да разбият суверенитета и държавноста на много страни и да ги докарат да разруха и обезлюдяване ! Путин еднинствен показа каква сила е Русия че тя неможе да бъде съкрушена нито икономически нито чрез агресия ! Това обедини руският народ който за разлика от нашият народ е найстина руски а не *** и турски както е в България Ние с тъпият си президент и продажният си министър председател отново сме на погрешен път отново се на страната на губещите тръгнали сме към някаква еврозона която се разпада и обезсмисля!Халал да ви е Плевньо офшорката и Бойко мутрата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Вие гогал нямате ли ей ти нещо подобно или искаш лично *** от белия дом да ти го дадеThe Myths of Democracy Assistance: U.S. Political Intervention in Post-Soviet Eastern Europehttp://monthlyreview.org/2006/12/01/the-myths-of-democracy-assistance-u-s-political-interention-in-post-soviet-eastern-europe/пусни си и ти Планета ако и на тебе ти трея да погледнеш, кое е не е вярно и кое не, да ве *** в *** кухи новолзлюпени американски "алхимици" от Унсс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Кавал на тебе очила ли ти трябват ей пусни си Планета и погледни чалгарските ***, кое не е вярно ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още