IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите срещу Русия заздравяват режима на Путин

Руснаците възприемат западния натиск като насочен към гражданите на страната, а не към Кремъл, смята Андрей Колесников

11:53 | 12.04.15 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Санкциите срещу Русия заздравяват режима на Путин

Западният подход към Русия се основава на предположението, че продължаващия натиск върху страната ще накара режима на президента Владимир Путин да направи отстъпки или дори да падне. Това обаче няма нищо общо с действителността, пише за project-syndicate.org Андрей Колесников от Carnegie Moscow Center, който се занимава с руски политики и институции.

Предположението, лежащо в основата на ефикасността на западните санкции, е, че рязкото икономическо влошаване, което те предизвикват, ще настрои руската общественост, особено финансовия и политически елит, срещу Кремъл. Смята се, че Путин няма да бъде в състояние да издържи на нарастващо несъгласие от богатите градски райони и разрастващата се средна класа в страната.

В същото време се предполага, че военният натиск - под формата на потенциална военна помощ за Украйна - по подобен начин ще мобилизира обикновените руснаци срещу Путин. Нежелаейки да видят своите синове да умират за Донбас, те ще образуват антивоенното движение, което ще го принуди да обуздае своите териториални амбиции.

Притиснат отвсякъде, на Кремъл ще се наложи да промени политиката, и може би дори да започне да се демократизира.

Това, което западните политици не успяват да разберат, е, че е по-вероятно да накарат руснаците да се сплотят зад режима, отколкото да го подкопаят. Проучванията на общественото мнение показват, че руснаците възприемат западния натиск и санкции не като насочени към Путин и приближените му, а към Русия и нейните граждани. През януари 69% от руснаците поддържаха политика на Кремъл в Украйна, според проучване на независимия център Левада.

Във всеки случай подкрепата за Путин не е непоклатима. В действителност има широко подозрение за корупция в неговото управление. Руснаците обаче имат дълга традиция в защитата на своите сънародници от външни лица, а в този случай сънародниците под атака са Путин и неговото правителство.

Руската пропаганда експлоатира национализма, умело използвайки настроения и образи от Втората световна война. Известна в страната като Великата отечествена война, за много руснаци тя остава свещена борба срещу германското нашествие. Ето защо Кремъл „претопля“ унизителни исторически термини като "нацисти" по отношение на сегашните политически елити в Украйна.

Руското общество е милитаризирано в продължение на десетилетия, ако не и столетия. Бойната готовност бе една от най-важните споделени ценности в Съветския съюз - чувство, отразено в лозунга изписан върху значките на деца, отличени в спорта: „Готов за работа и отбрана".

Именно в този контекст Путин успя да използва западния натиск като средство да си възвърне подкрепата на много руснаци, които само преди няколко години се чувстваха откъснати, ако не и отчуждени, от неговото управление. С представата за реална или въображаема заплаха за отечеството средният руснак подкрепя лидерите на страната.

Едва ли и руската средна класа, която съставя 20-30% от населението, може да е голяма заплаха за Путин. Тя като цяло е лоялна към режима му, след като голяма част от нея дължи богатството си на високите цени на петрола и на икономическото възстановяване през първата декада на века.

Руските социологически проучвания показват, че колкото е по-висока позицията в обществото, толкова е по-вероятно да се гласува за управляващите. Мотивите са различни - някои направиха състояние по време на икономическото възстановяване, докато други са просто доволни от статуквото.

Всъщност само една малка част от средната класа присъстваше на протестите в края на 2011 и началото на 2012 г., като повечето от тях се концентрираха в Москва. При всички положения обаче мерките на Путин срещу несъгласните бяха предсказуемо безмилостни. Той затегна законодателството, насочено към задушаване на гражданското общество, инспирира дела срещу протестиращи и блокира дейността на Алексей Навални, обещаващ политик от опозицията.

Тези усилия имаха траен ефект върху групите, които бяха в основата на протестното движение.

Руснаци от всички сфери на живота показаха, че предпочитат пасивната адаптация пред протестите. На фона на нарастващия икономически натиск средната класа в Русия страни от политическа активност. Работническата класа не е по-различна. Колкото повече Западът увеличава натиска си, толкова по-малко вероятно е това да се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 11
MZ/X
преди 9 години
Санкциите събориха СССР, но не успяха да съборят режима на Кастро, така че някой път сработват, а дръг път не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 3
Stefan--L
преди 9 години
Болен е твоят мозък *** ! По добре да беше написал нещо което с което да ме обориш а не да обиждаш невеж ***. От такива плиткоумници като теб сме на такъв хал и ни управляват свинете от Брюксел !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 3
realistyt
преди 9 години
население. Достатъчно е само да бъде припомнено на руснаците ,че мизерията и разрухата при проамериканския и прозападен президент Елцин(лека му пръст), бяха по-големи от днешните такива в Русия! Нещо повече- определени кръгове в Русия хвърлят голяма част и от вината за дефолта в края на 90-те години и започналия разпад на самата Русия,върху САЩ и западните страни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 6
realistyt
преди 9 години
Като цяло материала носи откровенно русофобски оттенък! Въпреки това е доста достоверен! Може би доста хора в България си мислят, че нашата страна и Русия са приятелски страни, но затова има един много точен постулат- "няма вечени приятели-има вечни интереси"! За съжаление или не, днес интересите на властите в Русия и тези в България се разминават доста сериозно! България е член на ЕС и НАТО, което е предпоставка външната политика на България да се движи в унисон с тази на САЩ! Русия, от своя страна пък, е една от малкото страни в света, която може да си позволи ,малко или много ,да води своя независима външна политика! Изострянето на отношенията между САЩ и Русия напълно закономерно влошава и отношенията между България и Русия! Към това, което е написал автора на статията, бих могъл да допълня и това, че не е нужно руската пропаганда да се връща толкова назад във времето, чак до ВСВ, че да убеждава обикновените руснаци, че западните страни са недоброжелателни към Русия и нейното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
eboyanov
преди 9 години
аз това го бях писал на няколко пъти, ама ... ако искате да кротнете Русия, държавите в ЕС трябва да замразят всички договори между тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 14
shpono
преди 9 години
Е как да ви изпрати линк и то достоверен, като инфото му е от централата на *** ааа позитано 20 :). То е ясно, че *** в света са повече от умните и нормалните хора и такива като него стефан Левия и прочие само го доказват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 19
Avalaon
преди 9 години
линк към източника на цитата може ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 25
Patilan
преди 9 години
би ли показал ако обичаш, английската версия ? щото ми се чини, че няма такава !!!!!Ходи да спамиш в някоя жълта медия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 8
lubenmark
преди 9 години
В началото на Студената война 1947г. Алън Фостър Дълес първият шеф на ЦРУ заявява:Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическият свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикаме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 42
Дръзновенн
преди 9 години
Ей Болен червен мозък ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ... ТА ТИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ЛИ СИ ИЛИ ПРОДАЖНИК... *** *** СТЕ ТОВА ПРОДАЖНИЦИТЕ ... НЕВЕЖИ ДО КОСТИ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още