IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов съдбовен ден за Гърция

Преди утрешния Европейски съвет в Брюксел тази вечер ще има нова среща на Еврогрупата

08:58 | 24.06.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Нов съдбовен ден за Гърция

Министрите на финансите от еврозоната ще се съберат отново тази вечер в Брюксел в усилията си да постигнат подробно споразумение по бюджетния план и реформите в Гърция, необходими за отпускането на замразените от миналото лято 7,2 милиарда евро от втората програма на Европейската комисия, Европейската  централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) от 2014 година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мнозина големи финансисти обаче вече предупредиха, че за да се даде зелена светлина за това финансиране е необходимо преди това Атина и институциите (Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ) да са приключили своята работа, а именно - да уточнят и очертаят  подробностите от представените в понеделник гръцки предложения в данъчната сфера, пенсиите и приватизациите. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви след срещата на върха на еврозоната в понеделник, че "всички страни са твърдо решени да намерят решение". По думите му "новите  гръцки предложения са крачка напред".

Туск уточни, че гръцкият премиер Алексис Ципрас и кредитните институции (ЕС, ЕЦБ и МВФ) сега ще работят заедно, така че  Еврогрупата да постигне резултати тази вечер и те да бъдат  представени утре сутрин на европейската среща на върха в  Брюксел, посветена главно на мигрантите в Средиземно море. Ако всичко се развие според очакванията, държавните и правителствени ръководители от ЕС ще одобрят споразумението, вече утвърдено от финансовите министри.

Залогът е не само да се предостави непосредствено  финансиране на Гърция, но и страната да придобие поне минимална финансова прозрачност, както и да се дадат някои гаранции за  преструктуриране на огромния дълг на страната, за които гръцкият премиер Алексис Ципрас твърдо настоява.

Европейският съвет ще продължи и в петък.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер  изрази увереност, че в близките дни ще бъде постигнато  споразумение. Използвайки футболна метафора, той отбеляза, че  Гърция и нейните кредитори не могат "да играят продължения".

"Нямаме никакво време", посочи управляващият директор на МВФ Кристин Лагард снощи след срещата на върха на еврозоната. "Убеден съм във възможността да постигнем споразумение с Атина тази седмица по въпроса за дълга", заяви пред радио France Entere европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси. Той обаче отбеляза, че "остава още работа по два въпроса" - ДДС и пенсионната реформа.

Между 27 и 30 юни Алексис Ципрас трябва да получи  одобрението на гръцкия парламент по основните линии на споразумението, което може да се окаже доста деликатна работа.  Това е така, тъй като предложенията на Гърция представляват сериозен фискален шок - сфера, в която радикалната левица СИРИЗА беше обещала да се бори срещу драстичните икономии. Този етап не може да бъде прескочен. Германският парламент  (Бундестагът), който също трябва да одобри споразумението, ще се събере, само след като текстът бъде гласуван от гръцките  депутати. Такава е процедурата и в други страни, като Финландия. При всяко положение ще бъде много трудно да се съберат  депутатите преди 30 юни. А във вторник, 30 юни, Гърция трябва да погаси около 1,5 милиарда евро дълг към МВФ, докато на същия ден изтича програмата й за международна помощ.

Но дори и различните срещи  на върха и ратификации да протекат безпроблемно, остава много  малко време, за да се съберат свежи пари за погасяване на дълга  към МВФ. Затова, според европейски източник, е възможно да се  намеси ЕЦБ, която по думите му "може да направи много, ако й се предоставят политически рамки". Но за това е абсолютно  необходимо гръцкият парламент да е гласувал проекта за  споразумение.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
Людени
преди 8 години
Освен че ни "писна" .... е и обидно .... сериозни хора, да ни занимават вече толкова време с еФФтини трикове .... ЦИРК !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Всеки ден е Гергьовден...Какво толкоз има да обсъждат, наакали са се и им трябва още тоалетна хартия, да се избършат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 4
Kaoru
преди 8 години
Анкета: Писна ли Ви от Гърция? :)+ Да- Не. Show must go on!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още