IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Гърция трябва да проведе реформи, преди да получи облекчение на дълга

Гръцката икономика беше по пътя на възстановяването, преди СИРИЗА да дойде на власт, коментира директорът на МВФ

08:54 | 02.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лагард: Гърция трябва да проведе реформи, преди да получи облекчение на дълга

Ден след като Гърция стана първата развита икономика, която не успя да погаси задълженията си към Международния валутен фонд (МВФ), ръководителят на финансовата организация предложи Гърция да реформира икономиката си, преди европейските й кредитори да облекчат нейните дългове, пише Ройтерс.

В интервю за агенцията директорът на МВФ Кристин Лагард отхвърли всички критики, отправени по неин адрес от премиера Алексис Ципрас. Тя отбеляза, че гръцката икономика е била по пътя на възстановяването преди лявата СИРИЗА да дойде на власт.

На въпрос кое трябва да бъде първо – поемането на ангажимент за реформи от Атина или облекчение на дълговете й – Лагард каза, че „имайки предвид къде се намираме, смятам, че е по-удачно да видим бавни стъпки към реформите, което да бъде последвано от действие от другата страна на баланса“.

Месеци наред гръцкото правителство искаше от Европа и МВФ облекчаване на дълговете в замяна на парични средства. След като не получи това, което искаше, Атина свика референдум по въпроса. В сряда Ципрас призова гърците да гласуват с „не“ на референдума.

„Нямаме избор по отношение на това кой управлява страната“, заявява Лагард, запитана за доверието спрямо гърците. „Ние приемаме всички правителства, които са избрани надеждно, като легитимен партньор в преговорите“.

Лагард отказа да коментира последната оферта от Атина или дали вижда конкретно Ципрас като надежден партньор в преговорите, въпреки че намекна за нарастващото недоволство спрямо публичните изяви на гръцкия лидер по време на преговорите.

„Получихме толкова много „последни оферти“, които сами по себе си бяха потвърдени, анулирани, променяни, изменяни в течение на последните няколко дни, като е доста неясно кое точно е най-новото предложение“, коментира тя.

„Мисля, че е налице демократичен процес, който е в ход и който да се надяваме трябва да внесе повече яснота, по-малка несигурност по отношение на това, което е определящо за гръцкия народ, и на това какви са правомощията на правителството“, каза Лагард относно референдума.

Още за гръцката криза можете да четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
"Хората и държавите започват да се държат разумно, когато всички други възможности са изчерпани." - велика мисъл от велик човек.Развитието на действието става все по-интересно. Очевидно според кредиторите всички възможности към момента са изчерпани. За гърците вероятно също. До неделя, когато вариантите отново ще се увеличат, но едва ли ще излязат извън предвиденото от мозъчните тръстове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още