IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият кабинет обсъжда предложенията към кредиторите

По всяка вероятност лидерите на парламентарно представените партии ще получат документа в ранния следобeд

14:01 | 09.07.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Гръцкият кабинет обсъжда предложенията към кредиторите

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обсъжда в момента със своите министри предложенията за реформи към кредиторите. Според гръцки медии той търси начини, с който да постигне единство в средите на собствената си партия, за да може да има поне шанс да прокара предложението за спасителен пакет през гръцкия парламент, без да рискува разпад на кабинета и правителствена криза, предава DPA.

Ципрас възнамерява да призове депутатите от своята партия да гласуват за предложенията по съвест, предава агенцията, позовавайки се на източници от гръцкото правителство. 

По всяка вероятност лидерите на парламентарно представените партии ще получат документа в ранния следобед. В работата си над предложенията финансовото министерство се подпомага от френски експерти, предават водещите гръцки медии. Целта е документът да отговаря на всички важни изисквания на кредиторите.

Междувременно говорителят на парламентарната фракция на Сириза Никос Филис отрече информацията, че правителството работи над възможността за въвеждане на драхмата. „Кабинетът под напрежение работи над предложенията за реформи. Драхмата не е на дневен ред“, заяви Филис.

По-рано днес Ройтерс предаде, че подкрепата към гръцкия премиер Алексис Ципрас в собствената му партия започва да се стопява. Депутати от СИРИЗА вече призовават за нов референдум относно плановете за строги икономии, а радикалното ляво крило на правителството вероятно ще откаже да гласува евентуален нов спасителен пакет. 

Същевременно президентът на ЕС Доналд Туск заяви след телефонен разговор с Ципрас, че "Атина трябва да представи конкретни и реалистични предложения за реформи до края на деня".  

"Реалистичните предложения на Гърция ще трябва да бъдат последвани от също толкова реалистични предложения от кредиторите за оздравяване на дълга", каза Туск в Люксембург. По думите му само тогава ситуацията ще бъде печеливша и за двете страни.

Под "мерки за оздравяване на дълга" в Брюксел се подразбира възможност за преструктуриране на задълженията на Атина, посочва ТАСС. 

"Говорих по телефона с премиера Ципрас, очаквам да получа от него конкретни предложения днес", отбеляза президентът на ЕС. Довечера в полунощ изтича крайният срок за Атина да представи предложенията си, припомня AFP.

Всичко по темата за Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
- Естествено. Друго си е да бъдат изгонени. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 7
Jorkata
преди 8 години
Няма да напуснат еврозоната бре хора :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Цитат от днешни новини:"Въпреки че банките са затворени и има строги ограничения за достъпа до капитал, приходите на гръцкия бюджет са се увеличили за 10 дни с най-малко 1 милиард евро, съобщи в. "Катимерини".Това ще помогне на правителството да посрещне предстоящите плащания на пенсии и заплати през юли.Банковата блокада започна на 29 юни, но слуховете и публикациите на издания като "Файненшъл таймс" за планирано конфискуване на част от депозитите са накарали хиляди физически лица и фирми да се разплатят с данъчните. Причината е, че данъците така или иначе ще им бъдат търсени, но според тях ще трябва да ги плащат от вече намалели депозити."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
Изходът е само в политическа криза , която ще размие отговорността между управляващите , опозицията и народа . Ципрас ще бъде унищожен политически ако продължава напред . Затова очаквам пол. скандал и оставка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
Vesko94
преди 8 години
След 2 седмици на пълна блокада, всяко ново споразумение ще трябва да съдържа дори по-тежки условия за икономии. Като гледам нито Ципрас, нито гърците са готови на това. Продължавам да твърдя, че Гърция не може да обслужва сегашния си дълг, без някаква отсрочка или опрощаване, поредно, на задължения. След като обаче Берлин е твърдо против това, най-вероятният сценарий е напускане на ЕЗ след неделя. Това за Балканите ще е голям удар. Освен план за "хуманитарна помощ", ЕС е редно да обмисли и план за компенсиране на засегнатите страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 3
Людени
преди 8 години
Принципно си прав .... само ще допълня, че при тях климатът е по-мек (повечето не ползват/познават "зимни гуми") !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 13
toto
преди 8 години
Чака ги виденовата зима ама отказват да повярват - колкото по-късно толкова по-тежка ще е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 11
toto
преди 8 години
Тез още не са разбрали какво им се случва! *** дебелите ***.Чак когато населението излезе по улиците с лопати и брадви ще осъзнаят че са профукали парите на цялата държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 4
stabwound
преди 8 години
Кабинета обсъжда, но крилата в Сириза са на път за саботират. Не му се вижда края на това. За втори референдум се говори, сякаш в неделя нищо няма, да се случва..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още