IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас губи влиянието си в гръцкия кабинет и СИРИЗА

Енергийният министър Лафазанис е против трета спасителна програма, депутати от СИРИЗА настояват за нов референдум

12:04 | 09.07.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ципрас губи влиянието си в гръцкия кабинет и СИРИЗА

Подкрепата към гръцкия премиер Алексис Ципрас в собствената му партия започва да се стопява. Депутати от СИРИЗА вече призовават за нов референдум относно плановете за строги икономии, а радикалното ляво крило на правителството вероятно ще откаже да гласува евентуален нов спасителен пакет. 

Енергийният министър Панайотис Лафазанис публично критикува планираните от Алексис Ципрас мерки за строги икономии. „Ние не искаме трета програма“, заяви Лафазанис пред агенция Ройтерс. Министърът няма да се съгласи с нови реформи, които ограничават възможностите за растеж на страната. Лафазанис е част от радикалното ляво крило на управляващата партия Сириза.  Близо 30 от 149-те депутати принадлежат към него.

И депутатът Янис Михелогианакис се противопоставя ясно срещу нови мерки за икономии. Той, заедно с други народни представители, призовават Ципрас да организира нов референдум. „Ние трябва да конкретизираме въпроса – искат ли гърците нови мерки за строги икономии, или алтернативни решения“, поясни депутатът по време на свое телевизионно участие.

Припомняме, че най-късно до тази вечер гръцкият кабинет трябва да представи нови предложения за гласуване пред местния парламент. 

Според Kathimerini Гърция планира пакет от мерки за реформи на стойност 12 млрд. евро в рамките на две години, като мерките в този пакет са по-сурови от предложенията, които гръцкото правитество днес ще представи на кредиторите в опита да постигне споразумение с тях. Според медията по-суровите мерки са станали наложителни след затварянето на банките и въведените ограничения върху движението на капиталите и особено след прекратяване на преговорите с кредиторите. 

Вестникът твърди, че вместо първоначалната прогноза за растеж от 0,5 на сто за тази година, вече се правели оценки за рецесия от 3 на сто. Смята се, че ако ситуацията в банковия сектор не се нормализира, тази рецесия може и да е по-голяма. 

Това налага необходимостта от повече мерки, за да бъде постигната целта за първичен бюджетен излишък тази година от 1 на сто от БВП, 2 на сто от БВП през 2016 г., 3 на сто от БВП през 2017 г. и 3,5 на сто от БВП през 2018 г. 

От тази гледна точка се преценява, че мерките на стойност 8 млрд. евро, които Гърция е представила пред кредиторите за тази и следващата година, трябва да бъдат увеличени с около 2 милиарда евро на година, като по този начин общата стойност на тези мерки за двете години ще възлезе на 12 млрд. евро. 

Всичко по темата за Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
я да съм ше открадна няколко милиарда доиректно от бюджета допълнително от сметка заредена и тя с милиард спекула по борсите и в неделя вместо на преговори у европа изненадааа хахаа 4артър и на остров бали и понеделника гап надоле и още милиард в джоба хахааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
Stefan--L
преди 8 години
Eeeххх Да имахме един политик като Ципрас който да защити Българските интереси в еврошвестерският хомосексуален съюз а то у нас само продажници и *** Плевнелиев Боико Кунева Симеонов Първанов Станишев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
7
rate up comment 7 rate down comment 0
ДХДО
преди 8 години
"и е ясно че няма вариянт да върне в близките 500 години тия заеми."по моите изчисления са 530 годино, но няма да изпадаме в дребнотемие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Очаквам неуместно предложение - отхвърляне от кредиторите и бърза оставка на премиера след това .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
edimi
преди 8 години
Точно поради тези причини, и ако е вярно, че Ципрас "губел" позиции в Сириза, може и да му скроят шапката и да турнат на негово място някой не толкова запънат и с погледи през рамо на Изток. Явно се е запънал при пазарлъка-сценка със "заплаха". Тогава хем ще намерят "компромис", хем в САЩ-а ще спят малко по-спокойно. И хуманитарна ще има тогава и всякаква....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 8 години
Еми да, така го мислят, ама дали ще стане, зависи от чичковците, които плащат колежа на щерките на Обанго... хаха!Проблемът в случая се явява Ципрас и по-точно - Сириза. Този път янките се нахендриха без полезен ход. Сириза им бърка в здравето, но не могат да я бутнат, щото пак ще спечели изборите. Единствено мотат да чакат нещата да се сговнят толкова, че в суматохата някакви здрави сили сред военните да се наложи да "спасяват страната от хаос", а пък американските военни, случайно наблизо, да помогнат за преодотвратяване на хуманитарната катастрофа... Ама то тогава този ЕС съвсем си е.а ***.ката... военни тургат ред в държава от ЕС и ЕЗ... та^шак, г-жа Петрова, ла^йно в коридора! А иначе оставена да се чуди как да се спасява, Елада просто ще засмуче като махмурлия зелев сок всеки по-сериозен финансов пакет, без много да му мисли срещу какви геополитически рискове за УСА. Член на НАТО с руски и китайски инвестиции в пристанища, летища и енергийна инфраструктура... *** Me! Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 0
nikiangel
преди 8 години
Четете между редовете, макар че то си е прозрачно. Не им трябвала нова спасителна програма. Без нея шанса да си плащат лихвите по кредитите е 0. Съответно идеята им е 100% отписване на кредитите. Към момента де, ако започнат на чисто, след 3-4 месеца ще отворят голямата уста за нови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
Боян
преди 8 години
Ами те Гърците сами си до съсипаха икономиката и вече няма вариант да постигнат какъвто и да е излишък в бюджета, а да поискат от Европа да им плаща недостига в бюджета вместо да започне да връща някакви пари макар и символично е абсолютно не възможно. Извода е че шанса да останат в ЕЗ вече е само теоретичен. Според мен след като фалират и към ЕЦБ около 20 юли ще седнат и ще се споразумеят Гърция да излезе доброволно от ЕЗ и да остане в ЕС като и помогнат в началото като в замяна Ще опростят минимум 50 % от дълговете дори бих заложил на 75 % понеже просто след като въведе драхмата икономиката на Гърция ще спихне поне 2-3 пъти и е ясно че няма вариянт да върне в близките 500 години тия заеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 9
Stone_Kold
преди 8 години
депутати от СИРИЗА настояват за нов референдум муахахаха тея са на дрога....ципъра да краде кво може и дим да го нема тва бих направил аз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още