IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите на Гърция продължават да настояват за реформи, за да дадат пари

От гръцките власти се очакват още промени, които се обсъждат в момента в Атина

21:17 | 27.07.15 г. 18
Кредиторите на Гърция продължават да настояват за реформи, за да дадат пари

Международните кредитори на Гърция искат страната да приеме законодателството и за третата вълна реформи, преди да отпусне някакви пари от третата спасителна програма, съобщава Ройтерс.

Информационната агенция припомня, че правителството на премиера Алексис Ципрас прокара в парламента два законови пакета, част от условията на кредиторите за отпускането на нова спасителна програма на стойност до 86 млрд. евро.

Техническите разговори се забавиха с няколко дни заради логистични проблеми и разкритията, че бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис е подготвял тайно въвеждането на паралелна валута при необходимост.

Варуфакис днес потвърди плановете си и посочи, че първоначално Ципрас е одобрявал идеята, по която са работели петима души във финансовото министерство, сред които и американският икономист Джеймс Гълбрайт. По-късно обаче премиерът на южната ни съседка се е отказал от плановете за излизане от еврозоната, след като трябваше да затвори банките за седмица и да наложи мерки за контрол на капитала.

Агенцията посочва, че отдавна отстраненият вече от гръцкия кабинет Варуфакис се разглеждаше като пречка от кредиторите пред постигането на споразумение с Атина. Заради провала на преговорите само през юни вложителите са изтеглили 6 на сто от депозитите си в банките, сочат данните на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В момента екипи на кредиторите са в Атина и са започнали преговорите с гръцките власти, обяви днес говорителят на Европейската комисия Мина Андреева на брифинг в Брюксел. "Преговорите за Меморандум за разбирателство сега трябва да напреднат толкова бързо, колкото е възможно”, допълва Андреева.

Тя подчертава, че Гърция е изпълнила "своевременно и като цяло по задоволителен начин" обещанията, дадени на срещата на върха на Еврозоната на 13 юли. Андреева припомня обаче, че от гръцките власти се очакват още реформи, които се обсъждат в момента.

И двете страни казват, че искат да се споразумеят преди 20-ти август, но Германия посочва, че не трябва да се прибързва. Сред най-чувствителните теми са мерките за ограничаване на ранното пенсиониране и промените в данъчното облагане на земеделските производители, които не бяха включени в предишните законодателни пакети. Източник, близък до преговорите, съобщава за агенцията, че тези реформи се очаква да бъдат гласувани до средата на август.

Въпросът за пенсионирането и пенсиите е чувствителен за управляващата партия СИРИЗА, която претърпя сериозно недоволство заради споразумението с Брюксел. Главната опозиционна партия Нова демокрация пък се противопоставя на отмяната на данъчните облекчения за земеделските производители.

Днес Алексис Ципрас призова за единство по време на среща на СИРИЗА и подчерта, че все още има място за дискусия с кредиторите относно реформата на пазара на труда, постепенното премахване на облекченията за земеделските производители и за намирането на алтернативи на пенсионните реформи и приватизацията.

“Лявото движение трябва да се бори на всички тези фронтове. Ние не трябва да се отказваме от битката. Това е посланието, което получаваме от обществото, и трябва да го слушаме”, коментира премиерът на Гърция.

Темата за Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
VGE
преди 8 години
Всеки трябваше да си попълни данъчната декларация до края на юли тук,в Гърция.Даден е гратисен период(както му викат) от почти месец.Нямало отчитане! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
Те гърците още нищо не са направили. Само приказват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
bigmamascandal
преди 8 години
Ами тоя път ням да им се размине вече лесно на елините. Стига лейтяйство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още