IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите на Гърция продължават да настояват за реформи, за да дадат пари

От гръцките власти се очакват още промени, които се обсъждат в момента в Атина

21:17 | 27.07.15 г. 18
Кредиторите на Гърция продължават да настояват за реформи, за да дадат пари

Международните кредитори на Гърция искат страната да приеме законодателството и за третата вълна реформи, преди да отпусне някакви пари от третата спасителна програма, съобщава Ройтерс.

Информационната агенция припомня, че правителството на премиера Алексис Ципрас прокара в парламента два законови пакета, част от условията на кредиторите за отпускането на нова спасителна програма на стойност до 86 млрд. евро.

Техническите разговори се забавиха с няколко дни заради логистични проблеми и разкритията, че бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис е подготвял тайно въвеждането на паралелна валута при необходимост.

Варуфакис днес потвърди плановете си и посочи, че първоначално Ципрас е одобрявал идеята, по която са работели петима души във финансовото министерство, сред които и американският икономист Джеймс Гълбрайт. По-късно обаче премиерът на южната ни съседка се е отказал от плановете за излизане от еврозоната, след като трябваше да затвори банките за седмица и да наложи мерки за контрол на капитала.

Агенцията посочва, че отдавна отстраненият вече от гръцкия кабинет Варуфакис се разглеждаше като пречка от кредиторите пред постигането на споразумение с Атина. Заради провала на преговорите само през юни вложителите са изтеглили 6 на сто от депозитите си в банките, сочат данните на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В момента екипи на кредиторите са в Атина и са започнали преговорите с гръцките власти, обяви днес говорителят на Европейската комисия Мина Андреева на брифинг в Брюксел. "Преговорите за Меморандум за разбирателство сега трябва да напреднат толкова бързо, колкото е възможно”, допълва Андреева.

Тя подчертава, че Гърция е изпълнила "своевременно и като цяло по задоволителен начин" обещанията, дадени на срещата на върха на Еврозоната на 13 юли. Андреева припомня обаче, че от гръцките власти се очакват още реформи, които се обсъждат в момента.

И двете страни казват, че искат да се споразумеят преди 20-ти август, но Германия посочва, че не трябва да се прибързва. Сред най-чувствителните теми са мерките за ограничаване на ранното пенсиониране и промените в данъчното облагане на земеделските производители, които не бяха включени в предишните законодателни пакети. Източник, близък до преговорите, съобщава за агенцията, че тези реформи се очаква да бъдат гласувани до средата на август.

Въпросът за пенсионирането и пенсиите е чувствителен за управляващата партия СИРИЗА, която претърпя сериозно недоволство заради споразумението с Брюксел. Главната опозиционна партия Нова демокрация пък се противопоставя на отмяната на данъчните облекчения за земеделските производители.

Днес Алексис Ципрас призова за единство по време на среща на СИРИЗА и подчерта, че все още има място за дискусия с кредиторите относно реформата на пазара на труда, постепенното премахване на облекченията за земеделските производители и за намирането на алтернативи на пенсионните реформи и приватизацията.

“Лявото движение трябва да се бори на всички тези фронтове. Ние не трябва да се отказваме от битката. Това е посланието, което получаваме от обществото, и трябва да го слушаме”, коментира премиерът на Гърция.

Темата за Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
senzor
преди 8 години
Минусите ти са точно заради това разсрочване на дълга, което включваше 30 годишен гратисен период. Всъщност гърците искаха да спрат изплащането на дълга си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ПРОГНОЗАТА ТИ, ЧЕ ПРЕДСТОИ ГОЛЯМА ПРИВАТИЗАЦИЯ МОЖЕ И ДА СЕ СБЪДНЕ!Но какво от това?!Ще се реши ли проблема с ДЕКАПИТАЛИЗИРАНИТЕ ЧАСТНИ БАНКИ които по втория спасителен пакет поеха като сюнгери 50 млрд. ? , а сега притривант ръце за нови ДЪРЖАВНОГАРАНТИРАНИ 25 млрд. ? !!ЧАСТНАТА гръцка банкова система по нищо не е по различна от финансовата пирамида КТБ.Собствениците на банките чрез техни фирми източват не само депозитите на вложителите, но и налетите им от държавата средства дошли от ЕС под формата на ЗАЕМИ!Какво ще кажеш за АМЕРИКАНСКИТЕ и КАНАДСКИТЕ фондове собственици на НБГ?!На тази система ИДИН ДА ПИЕ, А ДРУГ ДА ПЛАЩА трябва да бъде сложен края, както в Гърция така и в България!Време е държавите да изградят свои БАНКИ, с развита клонова мрежа, които да са ВЛОГОНАБИРАТЕЛНИ и с ДЪРЖАВНИ ГАРАНЦИИ!Ако искаме да има държава, трябва да се спре порочната практика ДЪРЖАВАТА да е гарант на ЧАСТНИ ИНВЕСТИЦИОННИ банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 8 години
Проблема на Гърция е ликвидната криза на БАНКОВАТА СИСТЕМА, Декапитализираните ЧАСТНИ БАНКИ не са в състояние да осгурят финансовия ресурс, който нараства в резултат на тегленето на депозитите. В ГЪРЦИЯ ДЪРЖАВАТА СЛУЖИ САМО ЗА ТОВА ДА ПОЕМА КАТО ДЪРЖАВНОГАРАНТИРАНИ ДЪЛГОВЕТЕ НА ЧАСТНИТЕ БАНКИ. Дори да продадат и Акропола, гърците няма да решат проблема на ЧАСТНИТЕ СИ БАНКИ!!ЗАЩО НЯМА ДЪРЖАВНИ СПЕСТОВНИ БАНКИ , а всички банки са ЧАСТНИ ИНВЕСТИЦИОННИ е въпрос на който клитурите от ЕЦБ няма да могат да ви отговорят.ВЪРВИ СЕ ПО ПЪТЯ НА ЗАЛИЧАВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА КАТО ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ НА НАЦИЯТА И НАЛАГАНЕТО НА ФИНАНСОВ СВЕТОВЕН РЕД ОТ НЯКАКВИ НЕДОУБИТИ ФАШИСТИ!Убеден съм, че ще има възмездие за стореното от ГЕРМАНИЯ като колонизатор на ЕВРОПА. ЦИПРАС ВЕЧЕ Е ПЪТНИК!Гърция ще излезе от еврозоната и ще повлече след себе си тази измислена "ЕДИННА" валута наречена ЕВРО. Агонията на Гърция не може да продължи вечно.ИДВА КРАЯТ, КОЙТО ЩЕ Е НАЧАЛОТО НА РАЗПАДА НА ЕС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
От известно време доста приходи, които би трябвало да отиват в гръцката държава, прескачат гръцката НАП и отлитат мигновено в САЩ или в Германия.От няколко години има едни европейски инспектори с привилегии да правят неща по-големи от привилегиите на гръцките политици. Варуфакис го потвърди в приказките как е искал да хакне финансовата система за разплащания в Гърция.Дори плащанията или някои покупки на чужденци през банкомати и ПОС терминали отиват директно на секундата в МВФ заради задействани клаузи предизвикани от неиздължаването в срок към МВФ. По този начин гръцката държава е лишена от тази печалба.Гърция все повече потъва и потъва ставайки показно за всички други популисти и националисти, които си мислят, че могат безнаказано да изнудват този, който ги храни и търпи вече толкова много време.Никакви милиарди опрощение и подстрижки на гръцкия дълг няма.Има само главоломно нарастваща загуба, предстои и голяма приватизация и присвояване на гръцки национални ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
По-скоро .... същото което движи пазарЯ : GreeD !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 8 години
Вярно е че гърците не са искали 86 млр а им се дават. Дават им се за да ги върнат на МВФ, ЕЦБ и страните от Еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Според мен трябва да тестват приходите преди да дават , защото може пак да променят ДДС или ще компенсират с нови мерки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 2
deant
преди 8 години
баси как не ги е срам кредиторите.. не стига, че дават пари ми и реформи искат. тяхното нахалство граничи с безочие,,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 3
khao
преди 8 години
всъщност гърците докрая незнаеха кво искат, и получиха единственото което можеше да получат. Въпроса е защо го направиха по един от най болезнените начини за икономиката им, предполагам от глупост ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
VGE
преди 8 години
Всеки трябваше да си попълни данъчната декларация до края на юли тук,в Гърция.Даден е гратисен период(както му викат) от почти месец.Нямало отчитане! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още