IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще преговаря за преструктурирането на дълга в сряда

Малко вероятно е кредиторите извън кредиторския комитет да приемат последното предложение на Киев

20:45 | 07.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Украинският министър на финансите Наталия Яреско. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Украинският министър на финансите Наталия Яреско. Снимка: Ройтерс

Украинският министър на финансите Наталия Яреско ще разговаря в сряда за преструктурирането на дълга на страната с представители на фонда Franklin Templeton - най-големият държател на украински дългови книжа, съобщава пресслужбата на ведомството, цитирана от ТАСС.

Яреско ще се срещне в сряда в Сан Франциско с представители на кредиторския комитет, съобщи и Ройтерс, позовавайки се на свой информиран източник. 

Преди това финансовото министерство посочи, че дава възможност на комитета на кредиторите да внесе подобрения в предложението за преструктуриране на външния дълг на Украйна до началото на идната седмица. Ако страните не постигнат съгласие, Киев ще бъде принуден да поеме по алтернативен път, подчерта ведомството.

В сряда министерството съобщи, че по молба на комитета на кредиторите планираната за вчера среща се отлага за понеделник или вторник идната седмица.

Източник, близък до преговорите и цитиран от Ройтерс посочи, че последното украинско предложение за преструктуриране на дълга не е приемливо за кредиторите и затова те не възнамеряват да участват в срещата на високо равнище, насрочена от Киев за обсъждане на предложението. Той допълни освен това, че 48-часовото уведомление е малко поради географската отдалеченост на участниците.

Източникът изтъква също, че е малко вероятно кредиторите извън кредиторския комитет да приемат последното предложение.

Припомняме, че още на 19 май Върховната Рада на Украйна упълномощи правителството да обяви мораториум по плащането на външните дългове, включително и кредита от Русия на стойност 3 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още