IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром изненадващо обяви 71% ръст на печалбата

Слабата рубла е компенсирала по-слабите продажби в Европа в следствие на санкциите срещу Русия

17:21 | 10.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-големият производител на природен газ в света Газпром надмина очакванията, като отчете скок на нетната си печалба от 71% за първото тримесечие, след като слабата рубла компенсира големия спад на обема на продажбите в Европа, съобщава Ройтерс.

Цените на природния газ, който Газпром продава в Европа, са обвързани с цената на петрола, но времево забавяне от няколко месеца означава, че продажбите за първите три месеца до 31 март са били на цени, почти два пъти по-високи от тези през януари, когато черното злато струваше 50 долара за барел.

Въпреки че санкциите на Запада, наложени в отговор на действията на Русия в Украйна, са довели до спад от 16% на обема на европейски продажби на Газпром, приходите от износ са се повишили с 12% до 543 млрд. рубли (8,42 млрд. долара).

Заради обезценяването на рублата с около 50% от миналата година насам, печалбата на групата се е повишила до 382,1 млрд. рубли спрямо 223 млрд. рубли за същия период през 2014 г., което надвишава сериозно прогнозите на анализаторите за 348 млрд. рубли.

Според анализатори, анкетирани от Ройтерс, резултатите от първото тримесечие вероятно ще бъдат най-силните за годината на Газпром заради понижаващите се цени на природния газ и слабите цени на петрола.

Санкциите също ще продължат да взимат своите жертви. В петък САЩ добави петролното и газово поле на Газпром Южно Киринское към списъка със санкции срещу руския енергиен сектор.

Южно Киринское се смята за ключово за разширяването на рафинерията Сахалин за втечнен газ на Газпром, разработвана съвместно с Royal Dutch Shell, Japan Mitsui and Mitsubishi Corp.

Газпром заяви в понеделник, че е взела кредит за 760 млн. долара и 240 млн. евро от Sberbank през миналия месец, както и 310 млн. долара от Gazprombank, но не разкри предназначението на заемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още