IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се насочва към експресни избори?

Очаква се Алексис Ципрас да обяви по-късно днес свикването на предсрочни избори в южната ни съседка

15:42 | 20.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция се насочва към експресни избори?

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще обяви по-късно днес свикването на предсрочни избори, съобщи обществената телевизия ERT, цитирана от Ройтерс.

Мярката е опит да се овладее бунтът в лявата коалиция СИРИЗА, след като беше договорен третият спасителен пакет за страната, коментира агенцията.

Спекулациите за предсрочни избори, вероятно през септември, зачестиха през последните дни, като високопоставени политически фигури, включително министърът на енергетиката Панос Скурлетис, открито призоваха за нов парламентарен вот.

Междувременно премиерът Алексис Ципрас води непрекъснати консултации от началото на деня със свои близки сътрудници и съпартийци. По-рано се появиха спекулациите, че той може да подаде оставката на кабинета още днес и да върви към експресни избори още през септември. Тези слухове са подхранени от срещата на Ципрас с министъра на вътрешните работи, който отговаря за провеждането на вота, в сряда. 

В последните дни в южната ни съседка спекулациите по темата не спират и се лансират няколко версии - от експресни предсрочни избори до отлагането на вота и летни сесии на парламента.

Нито един от тези сценарии не беше потвърден или отхвърлен от правителството, а говорителят Олга Геровасили коментира, че решението ще бъде взето, след като бъде освободен първият транш по спасителната програма. 

От „Неа демократиа“ вече официално заявиха, че Ципрас поставя икономиката в критична ситуация с липсата на реакция по противоречивите сигнали, допълва Ta Nea. Опозиционната партия коментира, че премиерът поставя партийните дела над националните проблеми.

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още