IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отцепниците от СИРИЗА ще опитат да съставят ново правителство в Гърция

Лидерът на "Неа демократиа" върна мандата, след като не успя да събере подкрепа за нов кабинет в рамките на този парламент

12:17 | 24.08.15 г.
<p>
	Панайотис Лафазанис получава възможност да се опита да сформира правителство, след като опозицията в лицето на Меймаракис (на заден фон) не успя. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Панайотис Лафазанис получава възможност да се опита да сформира правителство, след като опозицията в лицето на Меймаракис (на заден фон) не успя. Снимка: Ройтерс

Лидерът на „Неа демократиа“ Евангелос Меймаракис очаквано върна проучвателния мандат за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент, пишат гръцките медии. Сега президентът Прокопис Павлопулос ще връчи третия и последен мандат на третата по големина група в гръцкия парламент.

Изненадващо това се оказва новата партия на отцепниците от СИРИЗА - „Народно единство“ на бившия енергиен министър Панайотис Лафазанис. В петък той съобщи за формирането на новата партия с 25-ма депутати, излезли от редиците на управляващата коалиция.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас отговори на този ход с коментара, че "бягството не е революция" и вероятността Лафазанис да намери някаква подкрепа за ново правителство клони към нулата. 

Анализаторите не очакват Лафазанис да успее да сформира правителство. Самият той призна, че различията с партиите в сегашния парламент са много големи. Англоезичното издание на „Катимерини“ обаче посочва в свой коментар, че лидерът на бившето крайноляво крило на СИРИЗА ще се опита да използва своите три дни на проучвания, за да промотира новото политическо формирование.

Междувременно бившият финансов министър Янис Варуфакис, който критикува остро премиера Ципрас за подписаното споразумение с кредиторите, се дистанцира от новата партия на Лафазанис. В интервю за германското издание Die Welt той посочва, че идеологията на "Национално единство" е връщането на драхмата. За него е по-добре страната да остане в еврозоната, макар и да допълва, че това не бива да става на всяка цена. 

При невъзможност и „Народно единство“ да сформира кабинет ще се пристъпи към създаване на служебен кабинет, който да подготви страната за нови избори. Ще бъде обсъдена и дата за изборите, която може да бъде най-рано 21 дни след изчерпване на всички възможности за избягване на изборите, като най-често спряганата дата е 20 септември.

„Катимерини“ посочва още, че днес при връщането на мандата Евангелос Меймаракис е коментирал и отказа на премиера в оставка Алексис Ципрас да разговаря с него относно сформирането на правителство в „името на националното разбирателство“.

Това обаче е разбираемо - след гласуването на третата програма за Гърция от „Неа демократиа“ бяха категорични, че в никакъв случай няма да подкрепят кабинета при вот на доверие, който се очакваше да бъде поискан.

Алексис Ципрас подаде оставка в четвъртък (20 август) след само седем месеца на власт. В обръщението си към нацията той обясни, че мандатът, даден му в началото на годината, е изчерпан и призова гърците да решат кой да управлява страната и да продължи преговорите с кредиторите. 

Развитието на кризата в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още