IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис иска "горчиво хапче", не "отрова" за гръцката икономика

Партиите не вярват в подписаните споразумения, но ги изпълняват под натиск, смята бившият финансов министър на страната

13:21 | 06.09.15 г. 2
Варуфакис иска "горчиво хапче", не "отрова" за гръцката икономика

Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис ще се върне в политиката, но само ако правилата са такива, че да изискват от него даването на „горчиво хапче”, а не "отрова" за стабилизирането на икономиката.

Това обясни самият той в интервю за Bloomberg TV. Варуфакис е категоричен, че в момента за управлението на Гърция спорят партии, които са подписали споразумения за спасителни програми. Техните правителства обаче са били принудени да ги подпишат, но не вярват в мерките, смята още бившият финансов министър.

„Чуйте само какво коментират партиите. Всички от тях не са съгласни с програмата и  гласуват за нея под натиск. Аргументът е , че това е ужасна програма, която няма да работи, но ако не пробваме да я изпълним, ще ни изгонят от еврозоната. Това ли иска Европа?”, коментира той.

Варуфакис е категоричен, че ако има правителство, което се интересува от горчиво лекарство и не просто предлага отрова, ще участва в него.

На въпрос дали би играл активна роля в нов кабинет в Гърция след изборите на 20 септември, Варуфакис коментира, че би посочил, че реформаторската програма е „прекалено тежка”.

Бившият финансов министър напусна правителството на Алексис Ципрас малко повече от месец преди оставката на кабинета.

От началото на управлението на СИРИЗА той се прочу със споровете си с европейските си колеги, особено с германския финансов министър Волфганг Шойбле. Слуховете бяха, че смяната на Варуфакис е продиктувана от нежеланието на кредиторите да преговорят с него. 

Сега Варуфакис не участва в изборите на страната на нито една партия - нито СИРИЗА, нито както сочеха слуховете, че може да участва в новата формация "Национално единство", на отцепилите се от коалиция крайнолеви депутати, водени от Панайотис Лафазанис. 

Преди дни той призна, че се надява, че остава близък приятел на подалия оставка премиер Алексис Ципрас, описвайки го като отличен политик. 

Развитието на кризата в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Човекът много добре знае какво приказва,но няма кой да слуша щом и неговитего предадоха на Брюкселските хиени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 8 години
използването на драматични епитети е първи признак че въпросното лице не е сериозен политик, ами чист демагог
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още