fallback

САЩ и Русия стартираха директни преговори по конфликта в Сирия

Военните министри на двете страни са провели телефонен разговор, обсъждайки опасенията на Белия дом за руската подкрепа на Дамаск

09:54 | 20.09.15 г. 10

САЩ и Русия започнаха директни преговори за конфликта в Сирия. Военните министри на двете страни са провели телефонен разговор в петък, като са обсъдили притесненията на Белия дом от военната подкрепа, която Москва оказва на Дамаск, съобщава телевизия Bulgaria on Air, цитирайки „Вашингтон пост“.

Разговорите се случват на фона на съобщенията за появата на първите руски изтребители във военна база по сирийското крайбрежие.

По време на 50-минутния разговор руският военен министър Сергей Шойгу е информирал колегата си Аштън Картър, че действията на Русия са "отбранителни по своята същност", а целта им е изпълнение на поетите от страната му ангажименти към правителството на Башар Асад.

Двамата министри се разбрали да бъдат водени допълнителни разговори за създаване на механизми, по които силите на САЩ и Русия да не си пречат взаимно и да бъдат избегнати неволни инциденти на терен в Сирия. Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери коментира, че разговорите с Русия ще помогнат за определянето на това какви с са възможните бъдещи стъпки за решаване на конфликта в Сирия.

Пред журналисти в Лондон, където е на посещение, той допълни, че фокусът на Вашингтон остава унищожаването на Ислямска държава, както и политическото решение на конфликта, каквото по думите му не може да бъде постигнато с подкрепа на режима на Асад.

Държавният секретар допълни, че Асад трябва да си отиде от власт, но моментът за неговото оттегляне следва да бъде определен чрез преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:34 | 13.09.22 г.
fallback