IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирийският кошмар на Обама

Сирия ще остане най-голямото петно в управлението на американския президент

10:48 | 12.09.15 г. 30
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сирия ще бъде най-голямото петно в управлението на президента Барак Обама, провал в зашеметяващи пропорции, коментира New York Times. От повече от четири години насам войната достигна неимоверни размери. Една държава е разрушена, четири милиона сирийци са бежанци, „Ислямска държава“ запълни вакуума, а президентът Башар Асад все още пуска самоделни неуправляеми бомби, чиито шрапнели и хлор разкъсват жени и деца на парчета.

От дълго време тези, които напуснаха страната, изчакват наблизо. Искат да се приберат у дома. Пълнят лагери в Турция, Йордания и Ливан. Когато дори за тях стана ясно, че „домът“ им вече не съществува, нищо не успя да ги спре да тръгнат в отчаянието си към възприеманата сигурност на Европа. Бежанската криза е хроника на предсказано бедствие.

Бежанците не се интересуват какво мисли „християнска“ Европа. Те не се притесняват за емоционалните проблеми или илюзиите на Европа. Те искат децата им да живеят. В родината им повече от 200 000 души са убити. Статистиките мълчат, но не много, достатъчно, за да знаем броя на мъртвите. Това опустошение на страната е в следствие на много неща, а сред тях са и санкциите на Запада.

Американските интервенции могат да имат ужасни последици, както войната в Ирак показа. Но американският анти-интервенционизъм може да бъде също толкова опустошителен, както показа Сирия. Да не направиш нищо е не по-малко решение от това да направиш. Махалото се люлее до безкрайност между интервенционизма и неприкосновеността, тъй като САЩ са силно обвързани с идеята, че може да направят света едно по-добро място. Да си ориентиран навътре за дълго не е опция за страна, която е универсална идея в света. Всеки голям конфликт повдига въпроса до каква степен САЩ трябва да се намесят.

Президентът Обама се опита да възстанови американската гордост, след като САЩ не успяха да постигнат победа в Афганистан и Ирак. Той отговори на умората на нацията от чуждестранните приключения (въпреки че американците не са доволни и от предпазливостта на Обама). Той се опита да приведе американската сила в съответствие с това което е, по негово мнение, ограничената способност на САЩ да променят нещата сами в момент на нарастваща взаимозависимост. Едно определение на доктрината на Обама дойде от президента през миналата година, когато той заяви: „Така се избягват грешки“. Или още по-кратко и ясно, „Нека не правим глупости“.

Това обаче не е достатъчно, както показа Сирия. Президентът Обама има важни външнополитически постижения, включително големи пробиви със споразуменията с Иран и Куба, които изискваха кураж и упорство. (Какво ще стане с тези пробиви, предстои да видим, но те представляват победа над стерилната конфронтация.) На други места обаче той подцени американската мощ. В Сирия и Либия той изми ръцете си от конфликти, на които САЩ не можеха да обърнат гръб. Подобна небрежност обикновено се връща, за да захапе Америка, както опитът в Афганистан от 80-те години показа. Никой не обича вакуума повече от джихадистите. И никой не обича колебанията на САЩ повече от Владимир Путин.

През 2011 г. Обама каза: „Дойде времето, в което президентът Асад трябва да се оттегли“. В онзи момент, както показаха събитията, президентът нямаше политика, за да постигне тази цел или желанието да изгради подобна. Неговите думи бяха продиктувани от чиста безотговорност.

През 2013 г., когато Франция бе на път да се присъедини към САЩ във военните удари срещу Сирия, Обама се отказа в последната минута от това да поддържа „червена си линия“ към използването на химически оръжия от режима на Асад. По този начин той даде сила на Асад, даде сила и на Путин, отказа да промени хода на сирийската война и отслаби мощта на САЩ в света – неуспехи от много по-голямо значение отколкото избавянето на Сирия от химическите оръжия. А това беше грешка.

Да, Китай и Русия постоянно възпрепятстват съгласуваните действия по Сирия в Съвета за сигурност на ООН. И да, променящите се сили и интереси в Сирия са предизвикателство за политиката. И да, дори ограничената интервенция крие своите опасности. Но не, такава разруха не беше неизбежна.

На няколко пъти, ако Обама бе събрал воля и вяра към американската сила, все още имаше варианти за действие. Сирийските самолети, които пускат самоделните бомби, можеха да бъдат премахнати. Можеше да бъде създадена безопасна зона за бежанците. Сериозно въоръжаване на бунтовниците на ранен етап можеше да обърне хода на войната. Тези евентуални сценарии, разбира се, не са от голямо значение. Никога няма да разберем какво можеше да се случи. Знам само фактите от сирийския кошмар, които сега се просмукват, във всякакви форми, на Запад. А опустошената Сирия ще продължава да ги осигурява.

В Либия Обама хвърли бомбите и си тръгна. В Афганистан Обама скочи и отстъпи. В Сирия Обама каза много и се разколеба. Той се чувстваше добре с прецизното използване на сила – убийството на Осама бин Ладен е пример за това, но не се чувстваше комфортно с американската военна сила.

Сирия е въпросът, на който доктрината на Обама трябва да даде отговор, ако не иска да остане в историята като сдържана до степен на безсмислена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 5 rate down comment 0
Селдън
преди 8 години
Изключително слаб текст, пълен с лъжи и манипулации. "Режимът на Асад" не е използвал химически оръжия и това е дело на т.нар. "опозиция", т.е. на терористите, които са далеч по-опасни от Асад. И правилно, че Обама е решил да не се намеси директно военно срещу Асад, защото това само би влошило нещата изключително много, причинявайки смъртта на милиони хора, давайки властта в ръцете на терористите от ИД и освен всичко друго бежанската вълна не би спряла. Ако обичате, занапред не пускайте толкова жалка и евтина ЦРУ-пропаганда на сайтченцето си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
Сигурността на евреите зависи от слабостта на арабите,затова периодично трябва да бъдат смачквани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 8 години
Честно казано не съм чел цялата статия. Чел съм интервю на един пич... Това открих в бързината: http://***.blitz.bg/news/article/221019
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
и колко е огромно...щото се рових в нета и не е нещо особено. Нещо като Хан Аспарух:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Защо Путин докара САЩ до нервна криза?...Също така все по-често се появяват документирани факти, че САЩ, Турция, Израел и други техни съюзници предоставят комплекси високоточни оръжия на военните формирования на ислямска държава..........3. С помощта на ислямска държава, САЩ променят целенасочено политическата карта на Близкия Изток. Ярко доказателство за това, е, че ислямистите най-активно воюват с тези страни от Близкия Изток, които не се превърнаха във васали на САЩ.Друг голям плюс за САЩ от съществуването на ислямската държава е огромното количество нефт, което те продават на черния пазар на цени значително по-ниски от дори тези, за които в момента се предлага от ОПЕК, което от своя страна също влияе в световен мащаб на цената на нефта....."http://***.budnaera.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"Защо Путин докара САЩ до нервна криза?...Също така все по-често се появяват документирани факти, че САЩ, Турция, Израел и други техни съюзници предоставят комплекси високоточни оръжия на военните формирования на ислямска държава.......Научете за преследването на Фалун Гонг от Китайската комунистическа партия ...3. С помощта на ислямска държава, САЩ променят целенасочено политическата карта на Близкия Изток. Ярко доказателство за това, е, че ислямистите най-активно воюват с тези страни от Близкия Изток, които не се превърнаха във васали на САЩ.Друг голям плюс за САЩ от съществуването на ислямската държава е огромното количество нефт, което те продават на черния пазар на цени значително по-ниски от дори тези, за които в момента се предлага от ОПЕК, което от своя страна също влияе в световен мащаб на цената на нефта....."http://***.budnaera.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 5
Nikola666
преди 8 години
В Сирия се трепят всеки срещу всеки поне четири големи групи, а малките играчи са безброй. Точно както Ливан през 80-те. Тогава американците пратиха контингент (под егидата на ООН) и последствията бяха доста кофти. За какво им е да се намесват повече в Сирия, с досегашната си политика организираха араби да се трепят с араби. Иначе бомби и ракети от далеко със сигурност ще си пускат, даже и Франция явно ще се включи. Пък който има голямо желание да влиза в касапницата, да се чувства поканен. Ей го Путин напира (не лично, разбира се). Да пращат колкото си искат войници, сигурен съм че всякакви протести на НАТО и всички останали са само за пред публиката, насаме се поздравяват за новото гробище на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
многодобре
преди 8 години
...от векове съществуват тези страни,както и другите страни по целият свят.Америка е от скоро на картата на света (имайки предвид историята на народите).Какво е това желание у тях да поучават всички по това земно кълбо?(мисълта ми беше,че са оцелели без помощ и съвети от американци.А за ритуали,обичаи и тяхното спазване или изпълняване, това не го разбирам,както и убеждението ви,че посоченият пример от вас е масова практика.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Ти между Афганистан и Сирия разлика правиш ли? Щот ако вече и в Сирия някой е започнал да практикува подобни процедури, това ще е в районите, отскоро администрирани от новите жители на Сирия, докарани там от "антитерористичната коалиция" на толерантния запад! Тези същите доста пари хвърлиха и в Афганистан навремето, за да осигурят комфорт на практикуващите такива ритуали! Анадъмо, ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 8 години
Но огромното газово находище Левантийски басейн е част от Сирия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още